2018-07-13 68 views
前幾日同朋友去太子買野,行到好夜,大家都好肚餓。聽朋友介紹話附近有間新開又好唔錯既德國餐廳,所以就諗住擇日不如撞日,一於今日去試下~店鋪既裝潢非常特別,外面放左好多充滿德國風格既擺設,例如木頭車同酒樽。呢間餐廳內部充滿德國風,入面有好多德國啤酒既介紹,仲有德國著名既城堡風景相~喺我地既前方同後方都有售賣啤酒既吧枱,啲啤酒同食物都係喺嗰度送出黎。我地見到吧枱既櫃擺滿左各式各樣既啤酒同其他酒類飲料,好有氣派 🍺🍾而且正值世界盃足球賽,餐廳既喜慶氣氛濃厚 🎉🎊每一張枱上都有一個Paulaner 啤酒桶,同一般德國啤酒店既擺設一樣,別具特色。餐廳設計既餐牌精美簡潔,一張牌係食物,一張牌係飲品~ 食物方面有頭盤、主菜同埋小食,每一道地道既德國菜都非常吸引。至於飲品方面,餐廳提供多款啤酒同埋精選既酒類飲品,包保滿足到大眾既需要。我地入座不久,店員就端上菜前小食,呢碟就係香脆可口既薯片,睇波佐酒一流!⚽️🍻La Trappe $78我地首先點左杯餐廳當晚既特飲— La Trappe。德國啤酒果然好清新,唔似街外嗰啲啤酒咁苦,佢既味道好清香甘醇,飲落唔覺得苦澀。我最後瘋狂地飲左差唔到三份二杯 😋🍺B

La Trappe $78

Bierhof 烤腸拼盆 $168

喺飲緊La Trappe 既途中,烤腸拼盆就隆重登場喇~ 總共有六款不多既品種,有啲係帶點微辣,有啲更重肉既香味,有啲就比較清淡,有啲比較辛辣,所以話實有一款係岩自己口味既 😋

另外,有兩款不同既醬汁俾我地選擇,分別係黃芥末醬同埋帶點微酸既他他醬。

呢款黑色既德國腸係我既最愛,雖然佢唔係走香辣風格,但佢既肉味係最香濃。除左鮮肉香氣外,仲帶點五花腩既油香,令人一試難忘。

原隻招牌德國燒豬手 $268

重點登場😍 超級巨型既德國豬手出現喇!連我朋友都好驚嘆🍖 真係好大隻,影相冇辦法完美呈現佢既巨大 😍 而且未食之前已經聞到烤肉既香味☺️ 餐廳廚師非常貼心,已經幫我地切成一小塊~ 仲為我地提供左三款不同既醬汁,分別係蛋黃醬、黃芥末醬同埋他他醬,任君選擇。

豬手既外皮烘到脆卜卜,皮下有一層薄薄既脂肪,又香又脆😋 豬手肉質鮮美,好香口好嫩滑🍖我同朋友都食得好滋味,慢慢品嚐德國豬手既咸香。

朋友仲話同佢喺德國名店食到既豬手一樣咁正😍 德國豬手配埋德國純啤酒🍺 簡直係完美配搭☺️

Schneider tap x 🍷 $118

喺食巨型豬手既時候,我地已經飲曬 La Trappe,咁好飲實在停唔到口。所以餐廳老闆又為我地推介左 Schneider Tap X 🍻呢種啤酒比La Trappe 更加濃厚,好似有大約12% 既酒精。我覺得係另一種風味,佢既苦澀味重啲,飲落更加香濃醇厚 😋

今晚我同朋友都覺得好滿足好幸福,食左好高質素既德國菜,而且價錢合理~ 服務員態度親切,不斷為我地整理桌面,又為我地推介美酒佳餚,我同朋友都決定要encore,下次帶埋其他朋友一齊黎試☺️
2018-07-10
$260 (Dinner)