2019-06-07 705 views
放假總是美好的....可以訓到自然先搵朋友食個late lunch,跟住再行下街買下野,然後肚餓再開餐xppp我地由旺角行到去油麻地,一直行到去佐敦個邊拎蛋糕,之後見肚餓就入左去附近一間裝修“骨子”企理既小菜館到醫肚~~除左有小菜小炒之外,亦有客飯套餐同一啲是日特價既精選菜色我地首先要左兩款小食,“椒鹽墨魚咀”HKd$38同“白灼鵝腸”HKd$38~~前者炸至外脆而不油,墨魚咀爽而不韌:)而鵝腸清洗處理乾淨,點上辣椒鼓油同吃,爽脆而香!兩款小食都做得相當出色跟住再要左兩款小炒同一客“海南雞飯”HKd$38,見到只係加5蚊就可以食雞脾位,咁就梗係轉埋啦兩款小炒都係喺是日特價既菜單上,分别係“黃金大蝦”HKd$88同“鼓椒炒蜆”HKd$58大蝦炸得金黃香脆,加上沙沙咸香既咸蛋黃同鮮味既蝦肉,好食到連蝦殻都可以食埋後者既炒蜆亦好有鑊氣,蜆肉飽滿無砂,唔錯唔錯:)估唔到加埋轉食雞脾位都只係43蚊既海南雞飯會咁有驚喜,雞肉去骨,食落啖啖肉之餘仲好嫩滑,連附送既木瓜雞湯都幾清甜!雞油飯就試得多,見到有鵝油飯,自己又未試過,所以就問下店員姐姐可唔可以轉,店員姐姐好好咁幫我轉左,唔好以為鵝油飯會好油膩

除左有小菜小炒之外,亦有客飯套餐同一啲是日特價既精選菜色

前者炸至外脆而不油,墨魚咀爽而不韌:)
而鵝腸清洗處理乾淨,點上辣椒鼓油同吃,爽脆而香!

兩款小食都做得相當出色

後者既炒蜆亦好有鑊氣,蜆肉飽滿無砂,唔錯唔錯:)

雞油飯就試得多,見到有鵝油飯,自己又未試過,所以就問下店員姐姐可唔可以轉,店員姐姐好好咁幫我轉左,唔好以為鵝油飯會好油膩,食落係香而不漏架

最後我地仲要左一份“杏汁花膠湯”HKd$48一齊share
杏汁超濃,花膠份量都唔少,感覺好養顏~~

值得一讚既係呢到既店員都好nice又好客,埋單仲發現係唔浩加一,真係抵食又好食呀

Type of Meal
Dinner