2016-07-18
同朋友去開荃灣行街,想食啲特色野,所以決定一齊捐窿捐罅覓食,行離咗市中心,去到比較少人嘅海覇街,但原來呢度都有幾間特色小店,我地最後揀咗Sky House食西餐。1) 比利時魚蓉湯 $free ---> 雖然有set dinner, 但我地都選擇咗散叫試啲特別野,好好人嘅侍應哥哥話送兩個餐湯比我地,so nice呀,而佢呢個湯真係幾得意ga,小小杰身嘅魚蓉,飲落好creamy, 辣辣地好開胃2) 避風塘虎蝦配香蒜片欖油意粉 $92 ---> 兩隻好大嘅虎蝦,配埋香噴噴嘅熟蒜真係幾有避風塘風味,不過無避風塘嗰種辣味,啱晒我。意粉較幼身,食落煙靭,配合埋橄欖油,乾身得嚟又唔會覺得油膩。3) 安格斯肉眼配紅酒燒汁 $168 ---> order咗5成熟,切開後,um... 我同朋友都覺得佢應該係7成熟,不過食落都算肉嫩嘅,牛味亦都相當重。最有驚喜嘅係個side dish, 波菜薯蓉,一絲絲嘅波菜,睇得岀係用新鮮波菜同薯蓉混合,兩者唔會互相搶味,食到停唔倒口呀。4) 綜合鮮榨果汁 +$20 ---> 可以自選三款心儀水果,我選擇咗蘋果、甘
---> 可以自選三款心儀水果,我選擇咗蘋果、甘荀同菠蘿,果味濃郁清新,我好鍾意呀,不過略嫌細杯,晚餐中段已經飲清luu。