2011-09-07 215 views
今日同媽咪慶祝生日,專程係流浮山歡樂訂咗張枱食海鮮。一坐低,便送上酸蘿蔔同皮蛋,酸蘿蔔爽脆,但係碟皮蛋就有d怪味,應該係壞咗,不過嗰待應好快就換過碟,抵讚首先,緊係黎嗰湯先啦,係鮑魚響螺燉花膠,因為製作需時,如果係平日黎,一定要預早一日訂,否則燉唔切;因為我好鍾意飲呢嗰湯,雖然今晚只得四個人,所以我都叫咗嗰加大湯渣好多,好足料,數一數,鮑魚仔都有十幾隻,仲有四隻特別大隻,真係要多謝老闆B哥特別關照,花膠亦特別厚身,有咬感,好膠,好味道;但係埋單時,發覺嗰湯要$1680 (唔加大就$1380),好貴所以覺得唔多歡樂 (唔知有冇記錯,以前飲開都好似唔駛$1000)白灼花甲,好鮮味,四個人食,唔係好多,$128。跟著主角出場啦,黃油蟹;今日呢兩隻,唔係好大隻,約八兩一隻,但係就非常”黃油”,成隻都係膏,只可惜有隻有少少漏油,導致入面d膏,有點兒過熟,否則應該更好食,,每隻$680,價錢合理果皮蒸大連六頭鮑,冇秤過,唔知是否真係六頭,但size都唔細,質感唔錯,但總係覺得南非鮑會比較鮮味,四隻共$392,唔算平。清蒸黃皮老虎斑,一斤二兩,$468,$26一兩,唔算貴,老闆仲話一定係海魚,唔會係
今日同媽咪慶祝生日,專程係流浮山歡樂訂咗張枱食海鮮。
流浮山歡樂海鮮酒家, 係正迴旋處, 一眼就搵到
一坐低,便送上
酸蘿蔔同
皮蛋,酸蘿蔔爽脆,但係碟皮蛋就有d怪味,應該係壞咗
,不過嗰待應好快就換過碟,抵讚
酸蘿蔔和皮蛋
首先,緊係黎嗰湯先啦,係
,好貴
湯料十足嘅鮑魚響螺燉花膠
白灼花甲,好鮮味,四個人食,唔係好多,$128。
白灼花甲
跟著主角出場啦,
,每隻$680,價錢合理
好油嘅黃油蟹
果皮蒸大連六頭鮑
清蒸黃皮老虎斑,一斤二兩,$468,$26一兩,唔算貴,老闆仲話一定係海魚,唔會係養魚,不過我都唔識
;不過條魚的確滑身,應該係海魚,但我就始終比較鍾意東星多d,肉身比較晶瑩剔透,哈哈。
清蒸黃皮老虎斑
最後,就係招牌菜之一,
柱皇醬汁焗龍蝦,平時我比較鍾意用大花蝦,唔用龍蝦,因為大花蝦嘅肉身,絕對唔會差過龍蝦,一樣爽甜彈牙,而且仲多肉過龍蝦,絕對抵食過龍蝦,只不過今晚老闆話大花蝦已經賣哂,剩番d鬼蝦,睇落都好大隻,不過老闆話鬼蝦一定冇大花蝦咁好食,所以叫我哋食龍蝦,$1122,唔算平,但可接受,鬼叫我特別鍾意食呢個柱皇醬汁咩
,呢個汁撈埋嗰炒麵底,簡直係人間極品,專程走黎流浮山,就係要食呢個炒麵,一來夠香口惹味,二來又有d蝦嘅鮮味,水準依然,非常正。
柱皇醬汁焗龍蝦, 可以用大花蝦, 唔用龍蝦, 味道一樣咁正!
加多碟
蝦醬炒通菜,完成今晚嘅飯局。

原本想食
炸子雞,但係唔記得訂,所以賣哂,冇得食
又係招牌菜之一,皮脆肉嫩,水準之作;仲有個
食神炒飯,又係招牌菜之一,好多朋友已經介紹過,不用多說,最精彩嘅就係果d鋪係飯面嘅蟹子,簡直可以話,起咗”畫龍點睛”之效,令呢個炒飯,更加出神入化
,不過今晚實在太飽了,容不下這個食神炒飯。

如果黎食飯,燉湯同炸子雞,一定要訂,否則多數會售罄。

埋單總數$5280,平均每人$1320
,雖然每人食咗半隻黃油蟹,但係都覺得貴;其實貴在嗰湯,減去湯$1680和黃油蟹$1360,每人平均伍百幾,比較合理

2011-09-06
Celebration