溯 𝗦𝗼𝘄 𝗯𝘆 𝗟𝗼𝗳𝘁 𝟳 🥢🎭上環又有新餐廳開啦❗️今次去嘅係一間𝗪𝗲𝘀𝘁𝗲𝗿𝗻-𝗖𝗵𝗶𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻嘅餐廳,亦都係大角咀𝗟𝗼𝗳𝘁𝟳嘅姊妹店。我哋去嗰日係星期五,啱啱開業左兩個星期都唔夠。餐廳有兩層,一入去有個好靚嘅𝗯𝗮𝗿 𝗮𝗿𝗲𝗮; 如果想私隱度高少少,樓下都有個𝗽𝗿𝗶v𝗮𝘁𝗲 𝗿𝗼𝗼𝗺大小嘅𝗮𝗿𝗲𝗮,大概有𝟰-𝟱張𝗱𝗶𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲。餐廳環境舒適,好鍾意個v𝗶𝗯𝗲❤️ 員工亦都好親切,而且全部都係靚仔靚女🤡 當日我哋𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿咗𝟱-𝗰𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲 𝗗𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿 𝗦𝗲𝘁 𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗛𝗸$𝟲𝟴𝟴 𝗽𝗲𝗿 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻,價錢喺中上環地區黎講性價比算幾高❗️有海鮮、有肉、仲有甜品添🤩 最重要係全部都啱我口味😂😂 頭盤、主菜、甜品,都可以二選一或者三選一,我哋除咗𝘁𝗵𝗿𝗲𝗮𝗱𝗳𝗶𝗻🐟之外,全部都有叫黎𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲🤗首先上頭盤之前,會先𝘀𝗲𝗿v𝗲 𝗰𝗼𝗹𝗱 𝗱𝗶𝘀𝗵 『秘製醉雞🐥』同『麵包🥖 + 特製牛油🧈』。🐥秘製醉雞- 肉質鮮嫩,酒味濃郁🤩 希望之後會加入個𝗺𝗮𝗶𝗻 𝗺𝗲𝗻𝘂度😋。🥖 麵包+ 🧈特製牛油- 麵包熱辣辣,拎上手仲燙手嘅😍 包質十分鬆軟。要𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁返兩種特製
溯 𝗦𝗼𝘄 𝗯𝘆 𝗟𝗼𝗳𝘁 𝟳 🥢🎭

🐥秘製醉雞
秘製醉雞

🥖 麵包+ 🧈特製牛油
- 麵包熱辣辣,拎上手仲燙手嘅😍 包質十分鬆軟。要𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁返兩種特製牛油🧈:分別係『腐乳牛油』 & 『松露牛油』。松露牛油之前都有食過,有滿滿嘅松露香味。腐乳牛油就真係第一次食,而且腐乳粉絲一定會超級喜歡❗️係超級香濃嘅腐乳味道‼️但始終腐乳係比較個人嘅口味,友人覺得太重味😂😂 但我覺得幾特別幾新鮮😋❣️

→ 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒔𝒆𝒓 ←

🐚𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽
- 新鮮帶子加上鮮味嘅魚籽,呢個組合當然冇得輸🤩🤩 加上帶子肉質鮮嫩,係我喜歡嘅頭盤❣️
Scallop

🥩𝗕𝗲𝗲𝗳
- 呢個係𝗽𝗶𝗲上嘅牛肉他他❤️ 用咗特別嘅中國香料同𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗴𝗿𝗮𝘀𝘀去調製。個人覺得𝗹𝗲𝗺𝗼𝗻 𝗴𝗿𝗮𝘀𝘀嘅味道有少少掩蓋左𝘁𝗮𝗿𝘁𝗮𝗿𝗲嘅肉味,可以輕手少少🤏🏻
Beef  Tartare

🦀𝗖𝗿𝗮𝗯
- 呢個係我平時喺餐廳見到都會必叫嘅𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗮𝗸𝗲🤩 蟹味濃郁,有一絲絲嘅蟹肉。當日嘅蟹餅有少少濃咗,餐廳都好好即刻幫我換過☺️ 等咗一陣就有得食,𝗰𝗼𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁𝗹𝘆 ☺️☺️
Crab  Cake

→ 𝑺𝒐𝒖𝒑 ←

🦞𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿
- 下一道就係龍蝦湯💁🏻‍♀️。經理介紹,係用好多好多嘅蝦殼去熬製,係佢哋其中一個𝗵𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁之一。喺湯裏面嘅龍蝦肉,亦都係有輕輕烹調過,正❗️
Lobster  Bisque

→ 𝑴𝒂𝒊𝒏 ←

🦆𝗗𝘂𝗰𝗸
- 係鴨味好濃郁嘅鴨胸😍😍😍 𝗝𝘂𝗶𝗰𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝘁𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿😋😋😋😋😋 依家係我今餐最鍾意嘅菜式❤️ 同個醬汁好夾,配菜亦都有細心烹調過,真心好食🤤 而家諗起都想食🤣🤣❣️
Duck

🥩𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 (+𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴)
- 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂🤤🤤🤤 肉嫩多汁嘅和牛,肥瘦適中,咬落去嫩得嚟唔會好膩。唯獨是係覺得溫度控制可以更好,因為唔係好夠熱😛 不過一定係用靚食材同生熟度啱啱好。𝗣𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁 𝗺𝗲𝗱𝗶𝘂𝗺 𝗿𝗮𝗿𝗲😚😚😚💯
Wagyu

→ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 ←

🍰𝗗𝗮𝗶𝗹𝘆 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁
- 當日蛋糕精選係『抹茶𝗺𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲蛋糕 + 自製豆腐𝘀𝗮𝘂𝗰𝗲』。抹茶蛋糕正正常常,抹茶味都幾濃但冇話好特別。最特別係個自製豆腐醬汁❗️同個蛋糕好襯😂😂 唔識點形容,但係豆腐味道幾濃,有啲似食緊豆腐雪糕😛
Green  Tea  Cake

🧀𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
- 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗣𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿比較單調,如果多少少種類就更好。
Cheese  Platter

另外,仲叫咗四款唔同嘅𝗦𝗶𝗴𝗻𝗮𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀。分別係𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝗠𝗼𝗻𝗸、𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴、𝗠𝘁. 𝗙𝘂𝗷𝗶、𝗚𝗼𝗹𝗱𝗲𝗻 𝗖𝗵𝗿𝘆𝘀𝗮𝗻𝘁𝗵𝗲𝗺𝘂𝗺 𝗧𝗲𝗮 (如果冇記錯嘅話🤣)。全部𝗰𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀酒精咁都唔重,好啱女仔飲❗️我個人最鍾意飲𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 (尾圖) 😋❣️
𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴

𝗛𝗮𝗽𝗽𝘆 𝗛𝗼𝘂𝗿 𝗮𝗹𝘀𝗼 𝗮v𝗮𝗶𝗹𝗮𝗯𝗹𝗲‼️🥂 想同朋友chill下都絕對無問題😎
2022-05-27
Type of Meal