2022-08-11
旺角可謂龍蛇混集,咩都有得食!而通菜街就比我發現到又一新大陸…「窮撚人賣咖啡」,咁貪新鮮嘅我當然要上前一試。週末關係,下層都坐滿了,所以被安排到上層位置,上到來真是喜出望外,以米白色佈置,配上木系傢具,更有一打卡必到位「見字飲啡」,那簡約舒適,走異國風味的環境,真係帶我走進另一世界之中。焦糖燉蛋咖啡咖啡上加上焦糖火炙一番,做到焦糖化效果,再加上粒粒焦糖,賣相精緻,焦香十足。鹽漬櫻花荔枝梳打入口清新,飲到點點鹽漬咸味,又有荔枝梳打嘅清甜爽口感覺,再有櫻花,香草作伴,甚有少女心。澳洲牛面頰•沙嗲煎腸粉 煎腸粉平時早餐就食得多,但配上西式做法,香煎後加入沙嗲醬汁,牛面頰真係Fusion菜式。牛面頰軟腍味濃,再有外脆內軟煎腸粉 ,仲唔止,添上花生味極重嘅沙嗲醬汁,相得益彰,非常惹味。鹹又唔鹹蛋黃吉士甜又唔甜比利時窩夫賣相討好的窩夫,當中加上濃郁鹹蛋黃吉士、還有冰涼清甜雲呢拿雪糕及香脆花生碎,入口時鹹時甜,層次豐富。
而通菜街就比我發現到又一新大陸…
「窮撚人賣咖啡」,咁貪新鮮嘅我當然要上前一試。
焦糖燉蛋咖啡
鹽漬櫻花荔枝梳打