2006-11-19
又來開飯,上次食過番尋味,昨晚又來食過。叫d新野食下。有左上次經驗,叫少個菜,免得食唔曬:鮑汁海皇撈飯--咦個係撈飯,唔係抄飯,所以會濕濕地,不過又唔會話好多汁喎,岩岩好,未食先聞到好香鮑魚汁。見個色好深,以為好咸,食落又唔係喎,入面仲好多料:有蝦,帶子同魚肉,抄得夠嫩,好食。宮廷秘制骨--用沙鍋上,一開蓋,又係好香。少少酸,甜甜地,d肉又淋又入味,個味比較濃,送飯一流。所以叫左個白飯同兩碗粥送佢。紅燒豆腐--係台灣耐左,以為紅燒都係辣既。咦個餸見佢個色好深,以為又係濃味餸,點知一食,咦...又唔係喎,清清地,岩岩好襯番上面果兩個餸。食完好滿足,當然仲有個甜品。大膽問個女侍應有乜甜品,知道冇桂花糕,真係有d失望。最後來左2碗紅豆沙,2碗楊枝金露,仲來左個沙翁。雖然d甜品都好好食,不過都係覺得個桂花糕正d,成晚既唯一一個小遺憾。
有左上次經驗,叫少個菜,免得食唔曬: