2023-07-30
今日收工之後,約咗細佬喺觀塘食飯,揀咗呢間日本餐廳,喺正APM出口對面,行過去好方便。叫咗一啲串燒試吓,估唔到水準好高,又唔貴! 觀塘比較少日本餐廳,呢間係其中一間我覺得值得推介~ 塩燒牛舌芯 $58 旁邊有一個自家製嘅Wasabi醬,呢個係精粹,一食就上癮,一定要點黎食,出邊都冇試過食過呢個味道~ 牛舌芯口感食落軟綿綿而且爽口,一啖咬落去入邊啲肉汁泌哂出黎,成個口腔都係香濃嘅香濃嘅牛味!推介🥰🥰 秘製原條燒茄子 $38 本身睇落好乾,以為冇咩味燒得麻麻,但點知一撈就知道入邊好多汁,外層微微煎香,完全冇燒燶,而且好容易起晒成條出嚟,入邊好多汁,非常鮮甜清新,而且唔會話放咗太多調味蓋過茄子本身嘅鮮味。 一口牛柳粒$58 一啖牛柳粒,之後係一粒蕃茄,食完牛柳粒嘅濃味,食返一粒蕃茄,可以中和返油膩感,每一粒牛柳粒都好柔軟,大口大口食到香濃嘅肉汁。另外叫咗一個套餐,呢個套餐好抵食,木壽司定食配手卷同埋烏冬$168! 成個套餐其實一個人食好飽,有六舊壽司,一個手卷,一碗烏冬,一個茶壺蒸同埋麵豉湯,仲有一啲酸蘿蔔。估唔到壽司性價比咁高,有新鮮嘅吞拿魚壽司、燒左口魚、赤蝦、赤貝、白身魚、日本鮮魚!
塩燒牛舌芯 $58
推介🥰🥰
秘製原條燒茄子 $38
一口牛柳粒$58
旁邊嘅吞拿魚蓉魚子手卷,都好高質,吞拿魚蓉口感細膩,魚籽帶微微鹹味同埋鮮味,飯入邊仲有芝麻,大家互相配合,撈埋落壽司飯入邊食好夾!
烏冬都係日本手打烏冬,好彈牙~ 烏冬嘅湯底酸酸地,非常開胃,好飲到想飲哂啲湯。
另外茶壺蒸蛋一如既往非常滑溜!而且可以見到佢用嘅蛋非常黃,充滿蛋香。
彩虹卷 $88
顏色色彩繽紛,有唔同魚生(三文魚、帆立貝、吞拿魚、左口魚、赤貝)包住蟹柳、青瓜、甜蘿蔔,口感非常清新!
手羽先 $28
相對之下呢個就比較普通,因為其他太好食🤣,將雞翼表面煎個到好香脆,內裏保持左雞肉嘅鮮嫩同埋肉汁,外層酥脆,內裏嫩滑。
芝士蒜蓉焗蠔 $48
超多芝士,整個芝士包住新鮮嘅生蠔,估唔到係呢一種味道,細佬食完一啖之後就同我講呢個真係好好食,好香濃嘅芝士配合蒜蓉味。🥰😋
整體嚟講,如果要我推薦觀塘嘅日本餐廳,我都會推薦呢一間,性價比好高。