2018-12-10 137 views
今日放工在東鐵列車上遇見一位早前離職的舊同事,咁耐唔見當然有好多話題,於是佢就提議一齊坐低吃個lunch繼續傾,反正下午無特別事要做,有人陪都唔錯。去到大圍我地就轉馬鐵在石門落車,由佢帶路去搵食,因為我都係第一次嚟石門,邊度有好嘢食完全無idea,行咗三四分鐘就到,非常方便。餐廳環境開揚寬敞,樓底高,落地玻璃,視野廣濶,裝修頗有格調,而且座位舒適,枱與枱之間唔會太擠迫,空間感十足,令人感覺很relex。原來同事的男朋友住附近,平日他們都喜歡在此一邊睇波一邊飲手工啤。同事推介這裏的手工啤,話酒精濃度唔高,易入口,她叫了一枝「gwei-lo WIT」,我因為比較容易面紅,費事返到屋企畀亞媽問長問短,就叫了一杯至愛的「Iced Lemon Tea」,跟著我地再叫了一款主食和兩款小食來share。呢款「gwei-lo WIT」係本地品牌 gwei-lo 嘅手工比利時小麥啤酒🍺,香氣中帶有一點芒果嘅甜,亦有一啲奶油味,飲落比較清新,算係比較易入口嘅啤酒。「Iced Lemon Tea」以earl grey伯爵茶加花茶混合而成,花茶味非常突出,喝下去有啖啖的薰衣草味,加上檸檬的清香,口感清新特別,

鬼佬 gwei-lo WIT

Iced Lemon Tea

「Iced Lemon Tea」以earl grey伯爵茶加花茶混合而成,花茶味非常突出,喝下去有啖啖的薰衣草味,加上檸檬的清香,口感清新特別,而且糖水另上,方便客人自行調較甜度,喜歡花茶的朋友,不妨一試。
美式燒烤豬仔骨

主菜「美式燒烤豬仔骨」夠大件,醬汁味道好,不會太濃,烤焗火侯拿捏好,肉質白嫩腍身,入味juicy。炸成金黃色的薯條,外脆內軟,粗幼size剛剛好,令人吃到唔停口。
仲有值得一讚嘅係侍應小姐給了我地一把廚剪,方便剪開來吃,好貼心啊!
炸魚薯條

用來送啤酒當然唔少得「炸魚薯條」,魚柳炸得非常出色,炸醬薄,脆卜卜,魚柳嫩滑,無雪味,用料新鮮,點沙律醬吃,好好味,再配以高水準的薯條,簡直一流,
呀!

泡菜豬肉雞翼

另一款小食「泡菜豬肉雞翼」選取雞中翼及雞翼尖兩部分,雞中翼去骨再釀入韓式泡菜和豬肉,雞翼外皮煎得香脆,雞翼內的豬肉餡料帶點泡菜辣味,入口非常惹味,能一口吃到雞翼、泡菜和豬肉三款不同口味,口感頗特別。

整體來說,今餐真係有驚喜,食物有水準,環境寧靜,兩個人聚吓舊,講東講西,一個下午輕輕鬆鬆就過了,真是快活不知時日過呢!

2018-12-08
$256 (Lunch)
鬼佬 gwei-lo WIT
Iced Lemon Tea
美式燒烤豬仔骨
炸魚薯條
泡菜豬肉雞翼
  • gwei-lo WIT,
  • Iced Lemon Tea,
  • 美式燒烤豬仔骨,