2018-05-15 282 views
上次食完沙嗲王話下次黎要試下個白咖喱雞扒飯,終於黎左!下午茶時間到,餐廳入面都幾多人,一坐低就落左單先。雖然menu有寫話哩個飯製作需時,但以為十分鐘內都有得食,點知等左都差唔多成廿五分鐘遲過我入黎既人食完走埋添啦!不過,預左等就算啦~終於等到佢黎!講真,其實無咩期望,淨係想食白咖喱,但係拎起把刀切雞扒果陣,我發覺我錯了!menu上話即叫即燒,係真嫁,無花無假點解咁講?當我切開塊雞扒果陣,啲煙開始冒出黎,仲有好多肉汁流出黎,果一刻我覺得咁有誠意,即叫即燒,等廿五分鐘係值得既。重點係雞肉燒既時間啱啱好,保持到肉汁、肉質仲好鮮嫩肉質嫩滑,唔洗點咬就開左,食落仲有好熱,好味(我食到第二塊雞扒果陣,切開塊皮佢仲冒緊煙,真係不得了!)唔好以為個雞扒得兩塊仔,其實份量都幾多。雞扒切開雞皮之後,只有少少脂肪,唔會好多,食落啖啖肉,好滿足不過,雞扒本身就無咩味,對淡口味既我黎講唔成問題既,肉質鮮嫩多汁、即燒哩兩點我已經好滿意雞皮好唔好食我就唔知啦!不嬲食咩都走皮既,但見到燒到都幾香,皮下脂肪都好少。白咖喱一如既往,唔太辣、甜甜地,好好送飯。本身想食一半飯就收手,但因為咖喱撈飯真係好正,就全碟洗左
上次食完沙嗲王話下次黎要試下個白咖喱雞扒飯,終於黎左!

下午茶時間到,餐廳入面都幾多人,一坐低就落左單先。

遲過我入黎既人食完走埋添啦!
不過,預左等就算啦~
白咖喱即燒雞扒飯

終於等到佢黎!
menu上話即叫即燒,係真嫁,無花無假

重點係雞肉燒既時間啱啱好,保持到肉汁、肉質仲好鮮嫩
肉質嫩滑,唔洗點咬就開左,食落仲有好熱,好味
(我食到第二塊雞扒果陣,切開塊皮佢仲冒緊煙,真係不得了!)

白咖喱一如既往,唔太辣、甜甜地,好好送飯。本身想食一半飯就收手,但因為咖喱撈飯真係好正,就全碟洗左><
不得不提,每次黎食,白飯都好熱、仲出緊煙,米飯軟屬飽滿,唔會好似其他餐廳咁,食落又凍又硬

野食緊係熱先好食嫁啦!

雞扒係即燒,不過唔係直接用鐵板去燒。因為雖然係跟鐵板上,但鐵板唔油,啱曬怕油膩既我。
仲有小量什菜中和返罪惡感,好貼心

啱香港人口味既咖喱拌熱辣辣既白飯,加上鮮嫩多汁既雞扒一大啖放入口,好正!!好快就清碟,食緊果陣我個腦飄出一句「肥都值」
就知幾正啦!

以後黎沙嗲王,我唔食豬扒啦,雞扒會是我的首選
2018-05-14
$53.9 (Tea)
白咖喱即燒雞扒飯