2025-01-15
冬蔭公湯今次冬蔭公湯嘅辛辣(重手咗小小),加上酸味(適中)岩岩好,辣同酸絕對可以話係Prefect match,特別適合鍾意刺激味蕾嘅你,凍冰冰咁樣飲一飲成個人都暖哂青咖哩雞肉用青咖哩醬調味,通常搭配椰漿,令整體口感更加滑滑。加上要煮到雞肉嫩滑係好講師傅嘅手勢(我覺得今次嘅熟成程度係岩岩好),搭配新鮮蔬菜(蘿蔔,西蘭花,椰菜花)嘅顏色配對,口感同視覺都即時提升。不過今次嘅咖哩偏辣左小小,但非常適合送飯食。青檸鮮烏頭魚爐鮮烏頭魚喺呢道菜嘅主角,搭配青檸和香料一齊煮,味道清新。青檸🍋🟩嘅酸味估唔到同烏頭又咁夾啵,可以吊到個鮮味出嚟 。而家店舖會比多一兜汁,一邊煮魚一邊淋汁,咁就唔會煮到乾哂啦,呢一點好細心 。馬拉盞炒通菜一定要配白飯食,超級好送飯。
青咖哩雞肉
青檸鮮烏頭魚爐
馬拉盞炒通菜
一定要配白飯食,超級好送飯。