2019-01-14
今期莆田又有新食材 - 莆田海蠣節!莆田的海蠣會養300日才推出市面, 而且係富有微生物及由山上流下的山泉水的海洋中養殖, 無污染! 仲會減少腥味添!今次莆田海蠣節有1個價錢食到2款不同的海蠣美食! 優惠價$188可以六選二! 我揀左福建特色海蠣煎 & 九層塔香燜海蠣.福建特色海蠣煎 - 用海蠣加蛋煎香, 十分似台式的柯仔煎, 海蠣有大有小的, 粒粒都飽滿脹卜卜, 海蠣先調味煎香, 再倒入蛋醬, 可以食到海蠣的原味, 好鮮甜, 蛋又岩小朋友食!九層塔香燜海蠣 - 十分香, 十分野味!!! 九層塔把海蠣帶到另一境界!! 海蠣用粉包好炸香, 再加入九層塔去燜, 味道濃郁, 海蠣更有口感! 食唔停口呀!!!除左海蠣, 仲有其他名菜:酥炸芋芯 - 睇落好似甜品, 外脆內軟, 口感特別, 只取芋芯部份黎做, 原來係莆田家鄉風味代表作之一!百秒黃花魚 - 黎莆田必食, 十分鮮滑, 魚肉滑不留口, 飲埋魚湯先識食, 精華所在!興化炒米粉 - 莆田米粉被譽為「白如雪,細如絲」, 極幼細的米粉, 有煙韌的口感, 再加上十分豐富的配料, 有蝦/蜆/肉/花生/蛋/菜/紫菜等等, 回味!
福建特色海蠣煎
九層塔香燜海蠣
除左海蠣, 仲有其他名菜:
酥炸芋芯
百秒黃花魚