2008-10-31
上次去左美心試佢嘅大閘蟹餐, 見到翠園都有, 咁就梗係約埋朋友黎試下啦. 翠園個餐308, 基本都有一隻大閘蟹同蟹粉小籠包, 其餘嘅餸就同美心有d出入. 先黎左個前菜, 蜜汁叉燒伴火箭菜. 叉燒每人兩小件, 幾滋味. 火箭菜好新鮮, 加左少少sauce, 好開胃. 之後黎左個蟹粉翅, 呢個份量好足, 蟹粉好香之餘, 翅又好多, 呢個翅令我覺得個餐好抵食. 蟹粉小籠包原個小蒸籠上, 好別緻. 今次湯汁多左好多, 100分. 果隻五兩半嘅蟹, 雖然都好好, 不過可能係上次係美心食嘅太出色啦, 所以點都係覺得今次唔夠上次好. 隻蟹都幾多羔, 肉就一貫嘅鮮甜. 之後再黎個蒜香蒸銀鱈魚, 呢個又係原個小蒸籠上, 魚蒸得好滑, 不過個人覺得蒜香太勁, 蓋過左d銀鱈魚嘅魚鮮味. 食完大閘蟹, 驅寒嘅薑茶當然唔少得. 而個八寶湯圓更為呢個美好嘅飯局作結.