2019-03-30 438 views
好耐冇食過中菜,經過見到叉燒大王,就去試吓。好彩早去,見到人未算太多,唔駛等就有位坐,侍應好好人,一入去就已經問我地要咩茶,幾好招呼。既然叫叉燒大王,嚟到就叫咗份叉燒試吓,好快就上菜,見到叉燒唔乾身,有汁似啱啱燒起,食落熱辣辣,叉燒肥瘦適中,咬落都好有肉汁,令我有啲驚喜,因為平時係街市買嗰啲都好乾,第一次食啲咁有肉汁,配白飯食好滿足👍仲叫咗碟蜜薯牛仔粒,上菜時應該係啱啱炒起,見到出晒煙幾有鑊氣,而且薯仔咬落仲好熱,因為啱啱炒起食到有啲脆嘅感覺,用咗蜜糖黎炒甜甜地,配埋牛仔粒又幾好食,牛仔粒有咬口,唔韌,配飯又係唔錯。叫咗一碟海鮮,個人鍾意食貝類,叫咗蒜蓉粉絲蒸蟶子,每碟有五隻,每隻都佈滿着粉絲同蒜蓉,粉絲食到海鮮鮮味,欣賞粉絲數量唔會太少,夠蒜蓉可以釣到份鮮味出嚟,聖子都幾大隻,咬落啲肉好煙韌,但唔難咬開,最鍾意食蒸海鮮因為會食到海鮮本身嘅鮮味。呢餐晚餐夠滿足,而且三份食物都幾好食,下次會再嚟食吓其他菜式。
好耐冇食過中菜,經過見到叉燒大王,就去試吓。
叉燒
蜜薯牛仔粒
蒜蓉粉絲蒸蟶子
2019-03-29
$150 (Dinner)
叉燒
蜜薯牛仔粒
蒜蓉粉絲蒸蟶子
  • 叉燒(例牌)
  • 大聖子