2019-10-05
食得多肉類, 偶爾都要養自己身體 平衡一下, 所以一個禮拜有一餐半餐,我都會去食素, 讓身體冇咁重負擔。 今次去到新蒲崗新的 愛家素食 , 餐廳位處新蒲崗一幢新開的商業大廈, 餐廳一半售賣小食,另一半售賣各種有機素食食品, 感覺樸素,叫人有種離開煩囂的感覺。 豆乳味噌叉燒湯烏東 叉燒是以大豆麵根造成,而其色是以紅菊造成,純天然, 入口富有豆香, 有嚼勁。 豆乳味噌湯, 既健康又養生, 飲完一股暖意在心頭。 炸吉塊 &薯條 炸吉塊即是以大豆和蛋白製成的麥樂雞, 炸物是以空氣鍋炸成,所以成品不會油膩, 吃起來有點嚼勁,幾得意! 而以空氣鍋炸成的薯條仍然外脆內軟呢 紫蘇葉熱飲 味道有點像山楂 ,不會過甜, 帶微酸而開胃 ,具有發散風寒,行氣寛中,宣肺止咳之效, 食素已經唔再好似以前咁淡而無味又油膩膩, 食素一樣可以食得色香味俱全。
豆乳味噌叉燒湯烏東
炸吉塊 &薯條
炸吉塊即是以大豆和蛋白製成的麥樂雞,
紫蘇葉熱飲