開正係利園三期,左有日本殿堂級潮牌Mastermind,臨近 DIOR CHANEL 名店擁立亦不在話下,餐廳裝潢仿似Wes Anderson 鏡頭下 Grand Pudapest Hotel 般骨子,已經令John Anthony 係時裝圈吹起一陣風。開店數月,筆者好幾個時裝界既朋友以已經先後駐腳。餐廳主打廣東菜,不過有twist 既!最特別莫過於水煮牛面頰,因為餐牌無話俾你知,原來係要連一塊西瓜一齊食。牛臉頰麻辣,西瓜爽甜,夾埋係出乎意料地刺激味蕾(in a good way)。當晚亦柯打左叉燒盛惠280蚊六舊,獨孤擺係個碟上面唔跟蛋唔跟飯,陳皮咕嚕肉,火燒桂花魚。總結John Anthony 既肉類,做出黎以彈牙有口感取勝,另外醬汁經過微調,叉燒甜而不膩,咕嚕肉酸甜又有陳皮甘香,桂花魚麻辣可口,味道各不相同,都叫做過左口癮。而當晚,當筆者最欣賞既水煮牛面頰都只不過係130蚊既時候,一尊150蚊既「柚子豆腐」絕對係勾起左筆者心底裡面「見高拜見低踩」既慾望。無錯,貴野係特別香既。究竟,John Anthony 可以將柚子同豆腐點樣出神入化地配搭呢?究竟,中華豆腐切絲刀工會唔會活現眼前

而當晚,當筆者最欣賞既水煮牛面頰都只不過係130蚊既時候,一尊150蚊既「柚子豆腐」絕對係勾起左筆者心底裡面「見高拜見低踩」既慾望。無錯,貴野係特別香既。究竟,John Anthony 可以將柚子同豆腐點樣出神入化地配搭呢?究竟,中華豆腐切絲刀工會唔會活現眼前呢?十五分鐘野之後,我既問題依然係問題:想問個尊豆腐係唔係百(?)牌豆腐?柚子係唔係WEL(?)COME個d柚子蜜?想問貴店係用咩黎定價?

最後筆者同朋友叫三左杯cocktail,可惜都係比較濃味,筆者叫既Dr.Wu’s bubble tea 都嘗不出一點點甜味,酒吧的心意實在難以揣摸。論裝潢,成晚身處John Anthony 總令我以為自己身處中環SOHO的另類酒吧或精緻食府,論cocktail,我忽然又記起我係銅鑼灣咋。

黑豚叉燒
水煮牛面頰