2015-11-09
其實琴晚食完宵夜,朝早都仲飽緊,但照樣食早餐。今朝食左個三餸巨型三文治,依家都幾飽下,又唔知食咩好,是但係樓下食碗車仔麵算囉。對左姨姨同叔叔都六年幾七年喇,一向都覺得佢地好有禮貌、招乎周到、服務殷勤,真係 Very Good 架 ﹗生菜魚肉,搵勻幾條街只得一間生菜魚肉呢,勝在夠近,執您一劑先。個湯底好淡口喎,雞粉開的嗎?淡如水,味道好鬼單調而且好水汪汪,買返公司食所以無任何調味料係手呢,陰功 ﹗剛才只係落左少少胡椒粉同少少辣椒油乍。魚肉毫無生氣,死實既質地沒有靈魂 ﹗無鮮味無甜味,一試無妨。牛肚牛柏葉貢丸鴛鴦多辣加腩汁,民康用既係香辣咖哩黎,所以就算要勁辣都只係一般程度。咖喱汁都幾香架,有別於一般餐茶廳,好明顯係自家調製,食得過的滿意。牛肚,金錢肚黎架喎,有料 ﹗爽彈而滷水味強。貢丸完全無菇味而且質感都幾粗糙,滿口都是麵粉了 ﹗牛栢葉,怪怪的,真係唔多掂,完全係無味架喎,質地幾搞笑,爽口到索索聲,但無味道,落左哥士的?幼麵麵質好正,烚到剛好嚥嚥韌韌有咬勁,拉麵我都係要食超硬麵架。河粉烚太耐,都未至於散開,免強合格啦。點可以同幼麵一齊烚架?溫度同時間都唔同。價錢真係勁平超值,跟發記車仔麵
牛肚牛柏葉貢丸鴛鴦多辣加腩汁,民康用既係香辣咖哩黎,所以就算要勁辣都只係一般程度。咖喱汁都幾香架,有別於一般餐茶廳,好明顯係自家調製,食得過的滿意。牛肚,金錢肚黎架喎,有料 ﹗爽彈而滷水味強。貢丸完全無菇味而且質感都幾粗糙,滿口都是麵粉了 ﹗牛栢葉,怪怪的,真係唔多掂,完全係無味架喎,質地幾搞笑,爽口到索索聲,但無味道,落左哥士的?幼麵麵質好正,烚到剛好嚥嚥韌韌有咬勁,拉麵我都係要食超硬麵架。河粉烚太耐,都未至於散開,免強合格啦。點可以同幼麵一齊烚架?溫度同時間都唔同。價錢真係勁平超值,跟發記車仔麵比較平好多,依碗都只係廿六蚊乍 ﹗就算我去燦記飲個菜湯都要三十五蚊呀 ﹗
豬紅牛肚滷水雞中翼鴛鴦多辣加腩汁,嘩 ﹗只需廿十蚊乍,真係好抵食喎,一定飽,仲要有質數添,難怪日日 lunch 排長龍啦 ﹗咖哩汁夠香濃又屬微辣,撈麵撈河都好好味呢 ﹗要諗吓計點樣可以再辣啲先得,下次試試少湯先。幼麵夠嚥韌彈牙,大量咖哩汁掛係每絲麵條上面,好索汁呢 ﹗正啊 ﹗但今日既河粉烚到過晒火,太過腍仲要有部份散晒添,要用羮食囉。豬紅熱辣辣又夠嫩滑,牛肚依舊爽甜味美,雞中雞就大點浸得過腍過耐喇,質質鬆散帶霉,而且有點偏咸呢。
牛肚水魷腸仔鴛鴦多辣,民康既咖哩汁真係唔錯,雖然微辣但好香噃,越撈越起勁 ﹗水魷質感真係好有趣,天生的嗎?非常爽脆又彈彈的,彈到我成件衫都係咖喱汁喇,唔會係我手震掛?雖然機乎沒有任何味道,不過好采有自家咖哩汁搭救呢,變成咖哩魷魚。牛肚,依舊金錢肚,有質數,濃味爽彈高質數。腸仔並唔係大陸怪味腸已好滿意,正常。鴛鴦麵彈粉滑,仲想點?每一口都可以品嚐到兩種質感,真係超正 ﹗掛上香辣咖喱汁同吃,份外惹味開胃 ﹗
牛腩豬紅雞中翼鴛鴦多辣,又係牛腩碎、牛腩邊、牛腩皮,又乾又鞋唔好食架呢,雖然大部份車仔麵檔都係依隻出品。食過無數間車仔麵既牛腩,到目前為止只有西貢松記供應原件高質牛腩,並唔係碎濕濕牛腩碎囉。豬紅外脆內嫩兼味濃,一咬爆漿,汁液緩緩流出,滋潤每一顆味蕾。雞中翼始終如一地浸到過晒火搞到肉質過腍、肉汁流失,而且太咸呢,賣相就一流喇。今次咖哩汁好夠辣喎,重手左非常冶味 ﹗用幼麵搚持住河粉雙雙進入黑洞,熱辣辣棉滑河粉索盡湯汁,嚥韌幼麵掛著洶湧咖哩汁,美味致極,再夾埋豬紅齊齊食,此味只應天上有 ﹗好好食啊 ﹗
豬皮牛柏葉牛肚鴛鴦走蔥多辣,甚少叫豬皮食,因為怕佢又硬又有油益味,不過今次見佢咁靚女,就試一試啦。咖哩豬皮好好味呢 ﹗非常爽口又夠軟棉,湯汁及咖哩已填滿所有房間,成片啪入口一咬,十足灌湯既感覺。牛柏葉保持住佢搞笑既質感及零味道,咬都索索聲夠過癮。牛肚,金錢肚絕對無得輸啦,勁爽口又索味。但我覺得毛肚如果炆得夠腍都唔輸蝕,棉滑到不得了,重要吸湯能力超強,海棉一樣。豬皮煮得夠棉滑,可以用河粉麵幼捲住佢一齊食呢 ﹗3 重享受,3 種味道同質感,好食都暈 ﹗不過都要粉麵煮得好先得既。
白蘿蔔豬紅魚片莜麵走蔥多辣,我本來叫幼麵,但嬸嬸煮左莜麵比我,無所謂,一切隨緣吧,還掂好耐無食過莜麵喇。好嚥韌好滑溜,食落有種好香口既味道,配上咖哩汁都唔錯,但掛湯來就無幼麵來得那麼狠喇。白蘿蔔,清水烚,帶酸而不甜,仲有少少渣呢。豬紅一向都係穩陣之選,味濃而嫩滑 juciy,一咬爆汁。魚片第一次試食,不過不失,有魚味又無過咸,微彈合格。
紅腸豬紅牛肚鴛鴦走蔥多辣,鐵三角穩陣之選,紅腸、豬紅、牛肚邊有得輸呀,因為全部大路野囉,哈哈 ﹗玫瑰紅腸外皮脆卜卜,棉棉腸肉咸香合格。金錢牛肚爽夾滑又入味,豬紅大路嫩滑多汁,不腥不硬不鞋,好味!河粉擁抱著幼麵結伴跳入肚裡,嚥韌軟棉滑溜同一時間出現,多層次又特別,配埋香辣咖哩汁無可匹敵。
牛腩雲吞鴛鴦多辣走蔥,我唔敢喇,又係牛腩碎呢,發記同民康一樣。豬肉雲吞,皮滑肉味濃,一口的骰容易食。粉麵烚得滿意,軟硬棉滑合體,多重口感複雜而有驚喜!咖哩香辣更添風味。真係勁平呀,廿幾蚊邊度搵呀,一定飽添!
水魷牛肚雞中翼鴛鴦多辣,雞中翼太咸了,肉質又浸到霉晒,麻麻。水魷好脆口得意,卜卜脆好過癮,雖然無味,不過有咖哩無投訴啦。招牌金錢牛肚,爽夾滑,味濃重口味我喜歡,伴埋咖哩更香甜。麵條包著河粉跣入口,棉滑中帶點彈牙嚥韌,口感奇趣而吸引而神秘!所以由細到大都好鍾意食鴛鴦,情意結極深!