2016-01-23
香港係一個彈丸之地,交通方便,加上通訊快捷,食肆只要有實力夠GIMMICK,開喺邊都一樣有捧場客。早十年食雞煲嘅潮流由大陸傳到香港,迅即掀起熱潮,雞煲店成行成市,梗有一間喺左近,開得多食得多自然少咗新意。早幾日喺網上見到介紹芝士雞煲,以為又係鬼佬芝士火鍋,睇真啲原來真係芝士同雞煲兩樣重口味CROSSOVER!無理由唔叫齊腳試吓嘅。 呢間舖由幾個年青老闆經營,連BOOK枱都與時並進,可以用WHATSAPP預約,由於我哋即興想食,唯有到現場排隊,一去頭已經有人等位,全場爆滿,等咗大概一個鐘先有得食。舖頭裝修簡約乾淨,座無虛設但不覺擠迫。 喺門口見到大大個燈箱賣廣告,主打黃金芝士雞煲同火焰麻辣雞煲,今日一於打孖嚟試晒兩款雞煲。 黃金芝士雞煲(大)$188芝士湯底比起芝士火鍋仲要杰,但煲入面有芝士雞湯打底,加埋大量乾葱同洋蔥,略略加熱已經「芝」味濃郁,漸漸溶化成芝士湯。雞煲用晒雞髀肉,啖啖肉,用力一夾已離骨,雞肉鹹香,啖啖邪惡美味😋😋有芝士當然唔少得一丁麵,將麵烚到剛剛腍,一夾上嚟沾滿芝士汁,稍為攤一陣,等芝士完全黐實麵條先食,真係超美味😋
黃金芝士雞煲(大)$188
火焰麻辣雞煲(大)$178
麻辣雞煲食得多,好好奇如果火焰法?原來雞煲一上枱侍應會為雞煲點火!真係新奇又好。睇完表演,侍應幫我哋撈匀個煲,務求每件雞都沾滿麻辣汁,而且可以將乾葱洋蔥放到底部煮熟。麻辣汁頗有水準,食完遍體生煙,暖笠笠♨️
魚歡喜$78
生料配料同出食到分別不大,最得意係一條魚形墨魚滑,仲用蟹籽砌成笑樣,好睇但味道無特別。不過嚟呢度主要見識吓邪惡組合芝士雞煲,食完先知飽,打個飽嗝都係芝士味,真係要減番3,5KG先可以再嚟食。