2017-11-30
米芝連有星既拉麵感覺好高大上,咁岩見店外未有長龍就去試下。點知店外冇,店內剛好滿座,等一輪都要廿分鐘蔦係先點餐,後上座既格局,拉麵選擇並不多,所以先點個醬油味玉拉麵試下。拉麵好食與否,多過50%係因為個湯底。坐喺位置上可以清晰見到師傅點整個拉麵,而一大煲湯底就正正係個靈魂,未上菜已經有濃濃既香味飄過,係有期待既之後見師傅分工好細緻,一個整麵,一個上湯,一個擺碗上叉燒同蛋,流水線咁整出黎。拉麵上到檯面,第一個感係好細碗麵好少份量,唔叫多份替玉根本唔夠食,湯頭就不負所望係好清甜既,黑松露我覺得加一點點就好,全部落哂個湯到會變左食西餐,完全掩蓋湯既鮮味最後我食完個麵都不斷飲個湯既。叉燒就無話可說的少,而且不特別,薄切無風味,食之無味 棄之可惜,似係蔥蒜一類的佐料,用黎提升味道層次,唔係俾你品嚐。味玉就整得好好,流心又有醬油味,算係為碗拉麵挽回唔少分數。總括黎講,清新既湯頭係令人眼前一亮,不過整體不是頂級質素,米芝連粒星如果係呢個質素都幾令人失望。