有一日同事問我:有冇食過夏威夷菜??🤔🤔咁講真又真係未食過~直頭聽都未聽過…😅佢話夏威夷菜叫做poke bowl 🥙,其實即係素食或者健康飲食嘅一個類別,原來重慶森林樓下「慶方」開咗一間,問我試唔試~本住「有食唔食,罪大惡極…」嘅精神,梗係奉陪啦!!行落去「慶方」先發現原來都有好多食肆舖仔,直行唔夠廿步就見到呢間Peek-A-Poke,真係有個poke🤭🤭😅🤣🥙喎~佢個menu有啲set好咗嘅特色風味碗,以三文魚或者吞拿魚刺身作為主菜,跟住配搭唔同嘅醬汁(都有成六款咁多…),或者你可以自選,雙拼都得。自選就可以自己揀三款餸,可以揀跟壽司飯、珍珠糙米、沙律菜,又或者雙拼,總之選擇千變萬化!!我哋叫咗一個「加州風味」,再加一個「雙拼自選」吞拿魚同八爪魚,跟豆腐、香菇、木魚絲同蟹子~嘩!!真係估唔到咁大碟㗎!!😱我哋兩個女人仔,真係要非常努力~🙏🏻💪🏻因為我哋仲嗌咗炸雞同牛油果豆腐~係呀😅係牛油果豆腐呀🤭🤭真係聽到未聽過,但係配埋紫菜絲同木魚絲,再加個鰹魚醬汁,口感十分清新!🥰😘喜愛素食或者清簡飲食嘅人一定中意!

加州風味

自選雙拼碗(吞拿魚+八爪魚)

牛油果豆腐

炸雞

2023-10-10
加州風味
自選雙拼碗(吞拿魚+八爪魚)
牛油果豆腐
炸雞