2018-06-10
一到夏天,胃口就麻麻地,午餐時間都唔知食咩至好。突然間醒起,斜路果度有間小餐廳係賣麻辣燙的,一於去果度食午餐啦。佢就好似平時食車仔麵咁,可以揀剩餸,又或者加個粉麵底。但係有最低消費,最少$30。我揀左米線做底,另外仲有豬紅、豬心、雞絲和年糕做配料。湯底就揀「少少辣」的麻辣湯。(湯底方面其實相當靈活,可以走麻、走辣,或者索性轉做酸辣湯底。)先品嚐一下個麻辣湯,少少辣少少麻,非常適合我這種唔太食得辣的人,而且咸味剛剛好,飲一啖感覺幾開胃。米線煮得夠軟滑;雞絲唔會撕得太幼,保留到有咬口,唔錯。豬紅和豬心這一類食材,一向都跟麻辣很夾,吸收少許麻辣味,再加豬紅的軟彈、豬心的爽口,真係一流再叫多個涼拌青瓜,青瓜新鮮、清甜爽脆,加上香蔥,蒜粒和麻油,香、脆、甜的味道,平衡了麻辣的感覺之外亦抵消飽滯感。不過這間餐廳的面積比較小,大概只有二十多個座位,所以繁忙時間都需要排隊等食。建議大家想試的話,選下午茶時段比較好。
米線煮得夠軟滑;雞絲唔會撕得太幼,保留到有咬口,唔錯。