2023-11-21 84 views
今次去到銅鑼灣附近近灣仔摩理臣山道食一間中菜,今次真係色香味俱全!除咗有魚、有菜、有肉之外仲有甜品!果然美食俱全!一間本身好有名嘅中菜!最享受就係鬧市嘅寧靜!除咗座位寬闊環境舒適之外!對住落地大玻璃嘅靚夜景!真係身心靈都放鬆!再加上有好多唔同嘅茶類可以選擇今次我就選擇咗鐵觀音!除咗抗氧化之外,原來鐵觀音可以調理身體有抗癌嘅功效!第一道菜:鐵板A格斯牛小排名副其實嘅A安格斯牛,絕對唔係揸流攤除咗份量大份抵食之外!肉質非常彈滑鮮嫩!第二道菜:鮮菠蘿咕嚕肉呢個相信大家都食得多,但係佢嘅口感係我未食過嘅香脆可口之餘又帶肉汁酸酸甜甜!啖啖香婆第三道菜:必叫古壇酸菜海鱸魚酸菜魚大家都食得好多,但係呢個海鱸酸菜魚除咗好滑!仲會令到成個感覺好正,包括佢個湯底!古壇做嘅方法真係唔同老字號先可以做得到!第四道菜:私房雞肉小炒王配上私房雞肉,小炒鑊更加香!再加上配料蝦米腰果食落去更加有層次!當然最出眾嘅韭菜亦都非常鮮嫩!第五道菜:石岐燒乳鴿除咗好香之外,乳鴿亦非常厚肉!乳鴿皮燒得非常均勻!啖啖肉汁鎖住喺乳鴿食落唔會好乾!再配上鹽同醋、層次更加飽滿好食!最後當然再嚟多咗一個最需要嘅環節甜品時間!叫咗碗超多芒果

第一道菜:鐵板A格斯牛小排

第二道菜:鮮菠蘿咕嚕肉

第三道菜:必叫古壇酸菜海鱸魚

第四道菜:私房雞肉小炒王

第五道菜:石岐燒乳鴿

最後當然再嚟多咗一個最需要嘅環節甜品時間!叫咗碗超多芒果蓉嘅楊枝甘露,呢個甜品一定要食!除咗好足料之外,製作過程亦非常天然!唔會加好多人造色素落去!

品粵居
灣仔摩理臣山道5-9號天樂商場一樓