2019-01-20 183 views
兩個人夜媽媽係觀塘搵飯食,因為時間有D晏既關係,本來想食既工廈CAFE都已經關左門,行黎行去,最後去左個唔知咩商場,搵到呢間台灣餐廳,因為自己本身對台灣菜有興趣,加上肚餓難忍既關係,三秒就入左舖頭點菜。古早味肉燥飯($36)一開頭唔知咩係古早味,後來上網查番先知「古早味」大概係指台灣以前舊有傳統做法的味道。傳統既味道係點我就唔知,不過呢個肉燥飯的確好食,份量大份之餘,肉同汁都好足夠送飯,唔會好似有D舖頭咁只係鋪層肉燥係面做裝飾咁,但肉既口感有點硬身。價錢黎講,咁大碗飯的確好抵食。台式烤墨汁香腸($42)兩個人另外叫左個小菜,呢個腸黎講食唔出墨汁味,不過真心又大份又好食,一口香腸夾多個蒜一齊食,PERFECT MATCH燒仙草($38)+紅豆(+$6)因為唔食得凍野既關係,於是叫左熱既仙草芋圓做甜品。一望落去以為黎左碗廿四味攪混左之後發覺入面除左芋圓份量唔係好多之外,其他都好足料,每啖都食到唔同既材料。個人覺得呢間台灣菜味道唔錯,雖然唔算特別深刻,但係以份量同價錢取勝,係觀塘呢區的確係唔錯既選擇,值得推介。

古早味肉燥飯($36)
古早味肉燥飯

台式烤墨汁香腸($42)
台式烤墨汁香腸

燒仙草($38)+紅豆(+$6)
燒仙草
燒仙草

2019-01-13
$55 (Dinner)