2022-01-13
- 疫症期間,無得去台灣旅行,但又好掛住台灣古早味🥲。- 咁唯有食正宗台灣菜啦,今次就黎到銅鑼灣V Point既稻埕飯店!- 呢間餐廳連裝修都跟足台灣咁簡約,但同時又有啲精緻感覺,門口就好切合餐廳名,用左禾稻做裝飾!- 今次就試左滿滿骨膠原豬手、薑母黑麻油燉雞湯、胡椒三星蔥肉包同桂圓紅棗杞子芋圓湯圓,仲飲左黑糖珍珠奶蓋同時令水果茶。- 豬手超級入味,肉質又嫩滑又有彈性,真係滿滿骨膠原,連啲汁都充滿膠質!而且味道唔會太鹹,骨肉好容易分離,連我呢啲懶人都唔覺得好麻煩。- 今次係我初嘗薑母黑麻油燉雞湯,份量好多,成盅咁上,真係喜出望外!湯底好有黑麻油、薑同藥材味,飲完成個人暖笠笠,冬天飲就岩岩好!而且仲有好多雞,啲雞索哂麻油味,養生又暖胃,感覺仲好正宗。- 而胡椒三星蔥肉包,賣相好現代,三個包反轉放,仲有一層層薄既粉漿。包底帶啲金黃色,餡料有微微胡椒味,仲有啲肉汁添!- 黑糖珍珠奶蓋,奶蓋勁香濃,質地濃稠,珍珠好有黑糖味,煙煙韌韌咁。水果茶同正常一樣,唯一唔同係好多水果,連荔枝同火龍果都有!- 最後,用左桂圓紅棗杞子芋圓湯圓做結尾。呢碗糖水係熱既,湯圓有兩粒,都係芝麻流心餡,皮薄餡靚,有香濃
- 最後,用左桂圓紅棗杞子芋圓湯圓做結尾。呢碗糖水係熱既,湯圓有兩粒,都係芝麻流心餡,皮薄餡靚,有香濃芝麻味。而芋圓就好軟糯,加埋桂圓、紅棗同杞子,健康又美味!