2014-12-27
懷孕了,最近口味有點改變,好想念香港嘅懷舊味道。和丈夫喺九龍城晚飯後,本來想去買個半熟蛋糕返屋企慢慢嘆,可惜半熟蛋糕已經打烊了,唯有四周行吓睇下有咩好食。九龍城甜品店好多,出名嘅多,好味嘅都多,但來來去去都不外乎紅豆沙,芝麻糊…新潮D嘅斑戟加雪糕,心太軟,再唔係就芒果榴槤等等…講真真係食到有D厭。(而且點解一年四季都有芒果同榴槤﹖)正想放棄之際,丈夫見到對面街有間合成甜品,抱著都行左咁多間,都唔爭在望埋佢賣咩啦嘅心態走過去睇吓。尼個決定非常之正確 - 正正就係我好想揾嘅懷舊風味!而且仲有我好like嘅馬蹄露!留心望吓個Menu,幾乎都係未試過嘅味道!好開心!因為懷孕加上體質問題,其實都好多嘢唔食得。例如紅豆沙,會滯胃;腐竹又會太涼等等。最後就揀左蓮子百合紅豆馬蹄沙。每樣都食少少過吓口癮咁啦…入去坐低,等左一陣個糖水就到到左喇。食左一啖,即刻甜上心頭丫!夠熱,而且熱得嚟入口唔會好燙,又唔會好杰,個甜味係淡左少少,不過我喜歡,始終夜晚唔好食太甜,同埋唔係死甜,應該係用靚糖;啖啖都有馬蹄碎,有D嘢咬吓,又唔會好大粒; 紅豆夠林,一食就即溶咁,有D沙,口感非常好。飲晒D糖水之後發現個底好多料,
蓮子百合紅豆馬蹄沙
留心望吓個Menu,幾乎都係未試過嘅味道!好開心!
入去坐低,等左一陣個糖水就到到左喇。
飲晒D糖水之後發現個底好多料,不過因為我唔食得太多紅豆,所以就唯有食埋D百合,幾粒蓮子就埋單走人了。
盛惠港元三十蚊。
老實講係有D貴,不過好食,無咩所謂啦!
食完行出街,成身暖晒,好滿足咁返屋企了。