2019-01-14
餐廳的門口很有中國古典特色,內裏的裝修也貫徹同一風格,看得出很花心思的。座位也很闊落,坐得非常舒服。等了一會兒餸菜便陸續上枱了。先來的是酸菜魚,裝酸菜魚的碗是很巨型的,分量十足,估計是用了整整一條魚去煮這道菜,魚肉非常鮮甜彈牙,連魚皮也10分彈牙,沒有骨,啖啖肉。湯底用咗好多酸菜去整,酸酸辣辣咁,非常惹味。魚肉都吸入左酸菜嘅湯汁,所以食入口再加少少酸辣,係好開胃嘅。呢次係我第一是食酸菜魚,一吃便愛上了。跟住就想另外一道菜麻辣香鍋,麻辣香鍋分量十足,基本上呢兩道菜就可以夠四個人食。我個人喜歡吃麻辣,對呢個麻辣香鍋真的回味無窮。我地點左小辣,雖然望上去成個碗都充滿不同種類的辣椒,但食落去又唔算好辣,絕對唔需要狂飲水。佢個大碗入面係放咗我哋揀果五種嘅材料入去炒,我好欣賞佢炒得好乾身,而且每一種材料都滲入左麻辣嘅香味,所以我不停咁追住呢度餸嚟食。五種材料都好好味,我最愛係肥牛同埋寬粉,肥牛嘅肥瘦適中,寬粉非常Q彈,我一定會返嚟再叫呢道菜食。🥰