2023-02-17
自己對古蹟一直情有獨鍾,好鍾意個種文化氛圍,所以都bookmark咗呢間位於和昌大押地下嘅南意大利菜好耐🇮🇹 今次就趁住生日到訪試咗佢哋嘅brunch ($378/pp ☞ $264.6/pp +10%)~前菜可以出去佢哋嘅Amalfi bar到揀,當日合共有15款可以揀,而且大部份都係海鮮為主,自己覺得大蝦拌鷹嘴豆、八爪魚薯仔沙律同埋seared tuna都比較特別😛 特別鍾意呢度嘅服務員份量俾得非常慷慨,原本諗住要少少帶子,點知佢直接成份一大碟咁俾我🤣 餐包可以點橄欖油,但係食落唔算好香,自己冇話特別好,食咗一件就放棄咗😂主菜揀咗Tartufo pizza🍕呢個應該係啱啱出爐就拎上枱,所以夠晒熱辣辣,批邊厚薄適中,焗到外面微微脆口,加埋夠熱,所以上面大量嘅provola cheese 食落去好軟熟🤤上邊應該仲落咗啲松露醬同橄欖油,食落去菇菌味勁香😝呢個真係極度推介🥰Spaghetti carbonara, lemon & fish roe醬汁係用蛋黃做base,夠正宗🤩但意粉質感一般,冇手工意粉咁有咬口🫢煙肉份量幾慷慨,加埋魚子令成個意粉加返啲分😌 Side嘅Buttered sp
前菜可以出去佢哋嘅Amalfi bar到揀,當日合共有15款可以揀,而且大部份都係海鮮為主,自己覺得大蝦拌鷹嘴豆、八爪魚薯仔沙律同埋seared tuna都比較特別😛 特別鍾意呢度嘅 服務員份量俾得非常慷慨,原本諗住要少少帶子,點知佢直接成份一大碟咁俾我🤣 餐包可以點橄欖油,但係食落唔算好香,自己冇話特別好,食咗一件就放棄咗😂
Spaghetti carbonara, lemon & fish roe醬汁係用蛋黃做base,夠正宗🤩但意粉質感一般,冇手工意粉咁有咬口🫢煙肉份量幾慷慨,加埋魚子令成個意粉加返啲分😌 Side嘅Buttered spinach就正正常常,唔會好膩😛
最後嘅甜品同朋友都揀咗Tiramisu 🍰略嫌唔夠滑,而且質感唔夠軟熟,不過味道唔錯,酒味、咖啡味同mascarpone cheese嘅平衡做得幾好👍🏻
總括嚟講,呢到樓底好高,加埋採光度好足夠,服務嚟講都幾周到,侍應整體積極,而且人唔多,環境幾恬靜,坐得都舒服,假日brunch可以做到呢個價錢算係性價比幾高🥰
❃注意❃
OpenRice訂位嘅話brunch set有七折(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 一定要用呢個推廣真心抵食好多🤣