2017-01-14
現在要找一間舊式酒樓飲茶歎一些舊式點心的酒樓真係小之又小, 每次想食懷舊點心呢間係我必選之一的一間 , 它的位置也很方便位於鬧市的中環 , 走進酒樓有一條長長的樓梯, 飲茶的地方位於一樓 , 是自己找位坐的, 嘩, 已經尊登兩點先上到去加上星期二估唔到都全院滿座 , 發現其實都幾多遊客同熟客仔, 等了一會就有位喇, 可以開餐喇 , 跟住等我介紹下我今次食左咩先, 溫馨提示:如果想點心有多d選擇就要早小小去 , 因為下午點心種類會比較小, 同埋腸粉,炸野係絕對唔會出現魚肚扎---這個非常好味 . 他們真係用魚肚做的 , 因為出面很多地方會用豬皮取代魚肚成本較低 山竹牛肉--- 牛肉沒有用梳打粉整到冇晒牛肉味雞絲粉卷--- 粉皮不太厚 , 可以接受豬肚扎---塊腐皮好有豆香味蒸豬肚---夠淋 , 夠入味蒸豬潤---呢個係必食 , 好入味 , 不會柴呢個我都唔記得叫咩名燒賣--- 不會太多肥豬肉鵪鶉蛋燒賣--- 這個也是必食之一 , 其他酒樓已經很小見到呢款點心這個可以叫一盅或者一壺 , 我當然揀最懷舊的盅啦
溫馨提示:如果想點心有多d選擇就要早小小去 , 因為下午點心種類會比較小, 同埋腸粉,炸野係絕對唔會出現 魚肚扎---這個非常好味 . 他們真係用魚肚做的 , 因為出面很多地方會用豬皮取代魚肚成本較低
山竹牛肉--- 牛肉沒有用梳打粉整到冇晒牛肉味 雞絲粉卷--- 粉皮不太厚 , 可以接受 豬肚扎---塊腐皮好有豆香味 蒸豬肚---夠淋 , 夠入味 蒸豬潤---呢個係必食 , 好入味 , 不會柴 呢個我都唔記得叫咩名 燒賣--- 不會太多肥豬肉 鵪鶉蛋燒賣--- 這個也是必食之一 , 其他 酒樓已經很小見到呢款點心 這個可以叫一盅或者一壺 , 我當然揀最懷舊的盅啦