2023-01-09 257 views
8月尾同朋友食過榮哥私房菜後一直都念念不忘。趁住踏入2023年,就同屋企人再到榮哥私房菜,今次就點咗個嘗味四人行常套餐。前菜:榮哥自家甜酸齋黑白雲耳一個開胃醒胃嘅前菜。榮哥送咗一份黑白雲耳俾我哋品嘗。黑白雲耳好爽脆,依兩款前菜好快就俾我哋食哂。本地水耕沙律菜伴芝麻醬雙色墨魚仔茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子榮哥建議由沙門菜順序咁食,由淡味到濃味。依個前菜真係食幾多次都咁鐘意,特別係茶燻流心蛋同厚切茄子。流心蛋茶味超香,再加少少嘅魚子醬,提升咗味道又唔會搶咗蛋香茶香。燉湯:原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯燉湯相當足料。哈密瓜味香甜,再加上螺頭同黑毛豚肉嘅鮮味,真心好鐘意飲依個燉湯。原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯一樣係非常足料。同另一款湯好唔同,依款係姬松茸嘅甜,再加上黑毛豚肉嘅鮮味。主菜:黑松露醬炒花尾躉班球配鮮露筍黑松露嘅味道無蓋過花尾躉班球嘅鮮味。花尾躉班球鮮嫩,淡淡肉。再配埋鮮露筍、雜菌等,好好味。士多啤梨黑豚肉排骨依道菜最特別莫過於排骨底下嘅鍋巴。鍋巴沾上士多啤梨,香脆可口。排骨當然都好味道啦,整件排骨都外脆內嫩。韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔汁醬微辣,但配上牛面肉,可以話想當之夾,牛面肉入口

前菜:

原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯
原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯、原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯

主菜:

韓泡汁煮牛面肉配雙色蘿蔔
汁醬微辣,但配上牛面肉,可以話想當之夾,牛面肉入口即融,牛肉香即刻滲哂出嚟。出色。

荷香蟲草花牛肝菌蒸沙欄雞
雞肉嫩油少,完全唔使怕肥。汁醬濃郁惹味,再加上輕輕嘅荷葉香氣,好食到想將個配方抄返屋企自己再整嚟食呀。

米王有機時令鮮蔬
今日嘅時令菜係菠菜苗。菠菜苗鮮嫩無渣,配上米漿打成嘅湯汁,相當清新。

大紅大紫炒飯
紅菜頭汁加上紫薯嘅炒飯,所以望落去紅紅紫紫,好意頭。飯粒炒得夠乾身,粒粒分明。入口清甜開胃,有別於其他傳統炒飯,值得一試㗎。

時令甜品
薑汁芝麻湯圓
最後嚟返個湯圓,湯圓唔會太甜,而薑味濃得嚟唔會好辣,味道平衡剛剛好。
榮哥自家甜酸齋、黑白雲耳
原盅燉姬松茸淮山甘筍黑毛豚肉湯、原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯