2016-09-08
約左朋友去中環食飯,果頭做開遊客生意,出名貴夾唔飽。朋友就提議不如食d冷門野。佢同我都一向重口味,佢search左一陣附近有咩食後,竟然提議食印度野。呢個係一個我完全無考慮過既選擇,但我都好樂於接受挑戰既。終於,我地戰戰兢兢甘黎到皇后大道中(對住租庇利街)。門口唔算醒目,在大路旁邊,有少少難搵,要落足眼力先見到。入到去,裝修都幾有特色,有印度電視同印度畫象。睇一睇餐廳,係正宗既印度料理,好多都係平時食唔到既。我地樣樣都想試下,叫下叫下就叫左5、6道菜。《印度式墩咖哩羊肉》呢道菜係全晚最特別的。羊肉煮到好軟好入味,咖哩質地係杰杰地既。味道方面,羊肉的羶味加上正宗印度咖喱香料的味道,出奇地配合,一層配一層,效果簡直一絕。《番紅花黃飯》印度人食飯唔食白米飯,係食黃飯既。呢個就係印度長米飯,既有特別既口感,煙煙靭靭,又有濃郁既飯香。《廚師特別雞》呢個亦係其中一個驚喜位。特別雞個名真係改得唔錯,真係好特別。隻雞係用鐵板上,係煎雞件黎既。味道好特別,有好多種香料混合出黎既味道,好惹味。《印度蒜蓉薄餅》符合我地既期望,脆脆地,好香口。一路傾計當零食甘食,好岩氣氛。其他野食都好有特色,味道都唔錯。但就
符合我地既期望,脆脆地,好香口。一路傾計當零食甘食,好岩氣氛。 其他野食都好有特色,味道都唔錯。但就無咁難忘。
整體黎講,大廚算出色亦有誠意。連埋飲品,埋單一人三百有找,中環區黎講。都算係一個唔錯又另類既選擇。