2007-07-13 26 views
呢間餐廳, 可能好多香港人會唔慣。餐牌好隨意, 服務很家庭式, 你點一個菜, 佢諗一諗, 跟你說今日很忙, 沒時間煮, 不如你點另一道菜啦。轉頭又說今日客人好多, 你幾點幾點記得交枱, 但我們要聊天, 不想交枱, 佢就話:「咁盡量囉.」一般來說, 這叫差的服務, 但佢地做起上黎, 又覺得好街坊。間中佢地煮了一道餐牌上沒有的菜,會好招積show 畀大家睇: 「你睇下! 黑松露海膽豆腐呀! 」你想食呀, 原來無你份, 想食就預訂啦。真係唔知好嬲定好笑。與其話佢係餐廳, 不如話佢係食物實驗室。打出來的招是中國、意大利fushion, 但那是虛幌子。實際是師傅見有乜o岩煮、味道match 到, 就會拎出黎畀你。好似我吃過一條清蒸紅鮋, 上面放了酸菜, 不中不西, 竟又出奇地好食。甜品是這裡的賣點。味道過得去, 唔駛期望好高, 但賣相令人興奮。十幾杯甜品放晒你面前, 叫你揀幾款, 精緻得像手辦模型。揀甜品時, 記得隨便問一位伙記: 「可唔可以介紹下? 」佢會答:「Well... 我無乜時間介紹, 咁唯有長話短說, 好快咁介紹一下.」之後, 佢地就會開始搞gag, 爛得黎又幾搞鬼。(唔講佢地玩乜
呢間餐廳, 可能好多香港人會唔慣。

甜品時, 記得隨便問一位伙記: 「可唔可以介紹下? 」佢會答:「Well... 我無乜時間介紹, 咁唯有長話短說, 好快咁介紹一下.」之後, 佢地就會開始搞gag, 爛得黎又幾搞鬼。(唔講佢地玩乜gag 喇, 自己試啦).

未試過打咁長的食評, 有誠意的店值得支持。當晚是閒日去幫襯, 見佢咁旺場, 睇黎佢地套concept 應該可以長玩長有。恭喜恭喜。