2023-04-05
公眾假期經過上環呢間媽咪雞蛋仔,心血來潮想買返屋企食。到店時已經有一大堆大陸客同一對外籍客企喺度等拎外賣。我買咗兩份食物,一份雞蛋仔,一份格仔餅,企左喺度等叫號碼拎嘢食。公道講句,呢間食物向來都過得去,價錢越加越貴都算,但坐收銀嘅員工態度真係越嚟越惡劣!平時都幫襯開,次次買一份雞蛋仔,佢會入個無封口兼且有好多個窿嘅紙袋俾你。如果要問佢要個膠袋入一入拎走,都會唔好態度,西口西面,但都會死死地氣入俾你。因為唔係即刻食,行返公司都有15分鐘路程,又有車塵,所以無辦法。而今日去買兩份食物想拎走,唔係企街食,一開口問佢入一入膠袋,直頭死死地氣隊個袋俾你叫你自己入。我話可唔可以幫手入一入埋,因為我有嘢拎住,手唔乾淨,唔方便自助入袋,佢仲反駁我話政府要收膠袋錢,俾個膠袋你已經好好!我話外賣無密封包裝係可要求要袋,佢就睥住我,問我「咁係咪唔要袋!」其實究竟係咩態度?我有禮貌問你嗰位收銀,唔預你真係次次都態度咁差。嘢食幾好都無用,有時做生意唔係話好食就得,態度咁差,食完都一肚火。順帶一提,等食物嘅期間都有對外籍人買餅,收銀就即刻入好膠袋俾人。究竟係咪香港人買就西面,外國人同大陸客就即刻笑哂嘴?如果呢間分
到店時已經有一大堆大陸客同一對外籍客企喺度等拎外賣。
如果呢間分店嘅負責人有讀到呢篇文,真心想同你講,唔好次次都賴政府要收膠袋錢,非密封外賣食物係有豁免的。如果係你單方面想慳成本,你可以直接講明,外賣入膠袋要收錢。
另外,態度咁差係真係會趕客!