2018-03-24
悶悶哋有人提意出街食Lunch,見今日天氣幾好,涼涼地但又有d陽光就出去打個圈。好耐無行去新港,見到好多新野試喎~ 聽聞呢間平時好多人好快Full今日有位喎。。就係你喇~~~ 白玉王鴿($29/隻) 抵喎!但只限堂食。嘩!熱辣辣標晒煙咁拎出黎,咬落又入味 外皮脆唔洗講,仲有好多肉汁添。原來先用滷水鹵過後才拎去炸至金黃皇牌~ 推~~ 黑金流沙 用上竹炭粉令外皮變黑,再在包面上加上有點奢華的金色食用料,外貌更為吸睛 麵包質感很鬆軟輕柔,內裡奶皇超流沙,口腔內充滿陣陣的蛋黃香岩岩好唔會太甜 點來聚聚 精致細細籠,每款都有愛好者。(內裡:青豆苗餃、墨魚汁餃、芋蓉流沙包、蜂巢糕及賽螃蟹餃) 小聚三拼盤($59) 呢個比較抵食,共有6款菜式可選擇,我地選左其中3款(冰鎮秋葵,桂花山藥,最後個個唔記得叫咩) 三款都好好食 麥片鳳尾 睇到個菜名,本來諗住上菜時會好靚咁一隻隻鳳尾擺出來。點知。。成碟亂糟糟咁款。不過食落好有奶油香味,奶油令到蝦肉都好爽滑加埋麥片一齊食又幾好喎 大家可以一試 沙薑豬手 賣相唔覺係豬手,師傅切開晒一條條,唔洗食到呢咁hea (超細心) , 肉質爽脆可口,推~~ 蟹粉麻球
聽聞呢間平時好多人好快Full今日有位喎。。就係你喇~~~
白玉王鴿($29/隻) 抵喎!但只限堂食。
點來聚聚 精致細細籠,每款都有愛好者。
(內裡:青豆苗餃、墨魚汁餃、芋蓉流沙包、蜂巢糕及賽螃蟹餃)
蟹粉麻球 超普通的煎堆外表,原來都好有特色。外層香脆帶點煙煙韌韌,入面蟹粉味濃郁 又鹹又甜得黎都幾夾
荷花蒸飯 荷葉香味都足夠,裡面配料都唔少,分量都可以(大約有6小碗)。
總括黎講,其實價位都算偏貴,不過好多菜式都好有特色。座位尚算舒適,但環景有d嘈雜。大食既朋友可能覺得唔太抵食。人數多會見意去酒樓叫套餐化算得多。