1K
2007-02-27 14 views
蓮香一局,食物令人大失所望,於是由朋友帶路,轉戰一直很想去的Sift食甜品。我們一行九人殺入Sift,waitress見狀,立即用了五分鐘去預備室外terrace給我們。Terrace出奇漂亮,帶有點點Bali風情,眾人都滿意。值得一試:Sift Chocolate Cake ($60),甜度適中的朱古力慕士蛋糕,雖不是dark chocolate,但可可味都算濃郁,配以牛油脆脆同吃,加上artsy賣相,大家都讚好。這裡的Molten Chocolate Cake ($64)都唔錯,雖然molten效果不太顯注,但可可味持濃,微苦,啱哂喜歡黑朱古力的我。可以一試:Cherry Napoleon ($68),好薄,亦非常脆,稍欠了些千層酥應有的層次感,道裡的,吃落有點像春卷皮。Cherry用酒略醃,不會過淋,中間的custard沒太大驚喜。Cheese Cake ($68),質感界乎heavy和light中間,我覺得好甜,朋友們話OK。Banana Caramel Trifle ($64),伴碟的焦糖香蕉片比主角吸引,主角是一杯mousse狀物體,食完都唔知係乜。可以不試:Strawbe

值得一試:

可以一試:

可以不試:
Strawberry Fantasie ($72),其實即係strawberry配普通到極的偏甜牛油蛋糕和酥皮,味道唔差,不推介的原因是因為太普通。Ile Flotante ($68) 即係Floating Island,即係蛋白+糖的foam,個人認為Palova和Floating Island係本世紀最膩的甜品,只有喜歡super甜的人才會欣賞。之不過伴floating island的紅桑子sorbet卻出奇味濃柔滑,妹仔大過主人婆。

這裡的甜品賣相一流,但味道除朱古力外,其餘實屬一般。環境唔錯,但價錢唔平,兩人來,叫埋嘢飲,閒閒地都要過百,酒店價呢!