早前出席完香港國際美酒展後,見未夠鐘食晩飯,又見到華嫂冰室無乜人,得五、六枱客,於是入去食返碗新鮮牛肉出前一丁番茄湯底($34,改出前一丁加$3,番茄湯底加$8,共$45)、凍檸茶(跟餐半價,即加$9)加鮮油奶多($14)。新鮮牛肉夠嫩同好咬口,番茄湯味夠濃,出前一丁就不過不失,但唔算特別好食。凍檸茶,較早前從網上得知「甜飲全球每年殺18萬人,凍檸茶是兇手之一」成日害人不淺嘅兇手凍「檸茶」,我當然唔怕死,係因為半價而用細杯裝定?我都無去考究,檸茶雖夠凍但唔夠茶味,不合格。鮮油奶多係烘過熱辣辣厚多士,配上煉奶及半溶鮮牛油,非常邪惡。本身因為件鮮油奶多想俾笑臉,店員話冷氣已開,我已經慢慢食,但係全程食到成身汗,完全感覺唔到有少少風,抹哂汗同去洗手間洗臉,一出門口,外面仲涼過裏面,下次只會為件鮮奶油多....去買外賣。

新鮮牛肉出前一丁番茄湯底

凍檸茶