2017-02-15
二月十四日係個非常值得紀念既日子,因為當晚係我第一次食一鋸開會噴血既牛扒,又係第一次比人鋸到一頸血既一餐,縱是如此,只要女朋友仔開心,一切都值回票價。當晚約左女朋友六點,於是一早撲出去買定花,預早到左mr.steak 附近暱埋,見到女朋友一到就跟住佢尾,等佢一另轉面就突然出現,呢種驚喜比起佢係大遠處拎住紮花更突然送完花比女朋友就入坐。應該好彩我早訂位,拎到個位都唔錯,幾有情調,又唔會太嘈,可以好好傾下計一睇menu其實都冇咩好揀。先黎既頭盤有兩樣,三文魚沙律個賣相唔錯,雖然我唔太識分三文魚同魚籽新唔新鮮,但係至少入口冇怪味,咸咸地,唔錯。不過牛油果真係第一次食,可能係食唔慣既關係,唔太鐘意牛油果既味,但係整體上配搭黎講都算好味.另一個頭盤係蟹肉帶子讓大啡菇反而呢道菜只是普通,唔會話太難食或者好好味,個菇既味道比較淡,食唔出d 咩特別味道再黎就係個湯,黑松露野菌忌廉湯反而我覺得個湯幾掂,雖然未至於超正。因為聞得出黑松露味,食慾大曾,而且口感豐膩,不稀亦不稠,仲有d 黑松露粒。但係好似好多油係表面? 但真係幾掂之後到主菜,先講個安格斯肉眼扒先就個賣相面言,外皮應該可以鎖住肉汁,顏色圴衡,外
應該好彩我早訂位,拎到個位都唔錯,幾有情調,又唔會太嘈,可以好好傾下計一睇menu 其實都冇咩好揀。
先黎既頭盤有兩樣,三文魚沙律
另一個頭盤係蟹肉帶子讓大啡菇
再黎就係個湯,黑松露野菌忌廉湯
之後到主菜,先講個安格斯肉眼扒 先就個賣相面言,外皮應該可以鎖住肉汁,顏色圴衡,外表討好。btw,我同女朋友都唔係太鐘意食血淋淋既野,今次食七成熟,鋸開會見到血水就真係第一次。如圖所見,份量充足,本身女朋友仔擔心會餵唔飽佢,但係一上菜就安心哂可惜,肉質都幾un,女朋友要咬好耐先吞得而個骨髓唔知點食所以浪費左,rip.
另一道主菜係西冷扒加龍蝦
最後甜品
最後不得不讚既係侍應既態度極之好,幾乎都係即叫即應,絕不甩底,又幫我地慢慢影相,換下餐具,very nice. 今餐係同女朋友既第一個情人節,發覺有好多時候,只要我地個心係連埋一齊,拖緊雙手,無聲勝有聲。睇得出女朋友拎住札花行街好開心,今晚是最幸福最窩心的一夜,願彼此永記。