2018-03-06 2227 views
行完沙田新城市廣場,都差不多六點鐘,於是在此吃完晚飯才回家。見到牛扒先生有半自助晚餐,價錢只不過是一百多元,便毫不猶豫攞位入座。未上主菜前,可以去沙律Bar拿點食物,食物的種類亦相當豐富,有熟青口、熟蝦、麵包、各式沙律、cold cut等等。對胃口不大的朋友來說,單單一個沙律Bar足以填飽肚。主菜點了四色帕爾馬風乾火腿忌廉天使幼麵和西西里燴雞配鈕紋意大利麵,天使幼麵忌廉味濃,入口 creamy; 西西里燴雞則蕃茄味重,令人十分開胃。四色帕爾馬風乾火腿忌廉天使幼麵西西里燴雞配鈕紋意大利麵

四色帕爾馬風乾火腿忌廉天使幼麵

西西里燴雞配鈕紋意大利麵
2018-02-14 2925 views
遇上節日..每間食肆候位的人都很多Mr. Steak算是比較快有座位於是便來這裡吃Semi-buffet沙律吧及甜品吧是自助形式配餐湯﹑主菜和飲品晚餐時段,每人最低消費一份主菜我選了嫩羊仔扒+香草春雞+豬肉腸 ($288)老公則選法式芝士海鮮焗龍蝦+紐約客西冷($358)餐湯是雜菜湯蕃茄味香濃雜菜煲得夠稔麵包及冷盤皆是自取麵包也有三數款選擇,怕太飽而只取了一款有牛油和果醬可取冷盤則有蝦﹑青口&蜆蜆肉算大隻,雖未至於很鮮味,但味道都清甜!沙律吧的款式更多有蔬菜類的﹑雜果類的﹑已混合好的﹑配上螺絲粉的各式各樣,任君選擇醬汁供應亦很足夠,個人配了千島醬和黑醋另還有薄荷醬﹑橄欖油等!嫩羊仔扒+香草春雞+豬肉腸羊仔扒及春雞的size都不大份春雞只有1/4,烤得算香,但不是皮脆肉嫩那種豬肉腸的肉汁豐富香濃最欣賞是羊仔扒,羶香味十足!!稔滑易咬,不會韌!!伴碟的薯仔配上忌廉,夠香滑!法式芝士海鮮焗龍蝦+紐約客西冷同樣的size很小龍蝦肉質爽口鮮甜叫了七成熟的西冷也不會over-cooked帶有肉汁~味道不錯!甜品吧所擺放的多是細細件的蛋糕還有啫喱糖tiramisu很香咖啡味,所以吃完一round又一
遇上節日..每間食肆候位的人都很多
Mr. Steak算是比較快有座位
於是便來這裡吃Semi-buffet
沙律吧及甜品吧是自助形式
配餐湯﹑主菜和飲品
晚餐時段,每人最低消費一份主菜
我選了嫩羊仔扒+香草春雞+豬肉腸 ($288)
老公則選法式芝士海鮮焗龍蝦+紐約客西冷($358)
雜菜湯
餐湯是雜菜湯
蕃茄味香濃
雜菜煲得夠稔
麵包及冷盤
麵包及冷盤皆是自取
麵包也有三數款選擇,怕太飽而只取了一款
有牛油和果醬可取
冷盤則有蝦﹑青口&蜆
蜆肉算大隻,雖未至於很鮮味,但味道都清甜!
沙律
沙律吧的款式更多
有蔬菜類的﹑雜果類的﹑已混合好的﹑配上螺絲粉的
各式各樣,任君選擇
醬汁供應亦很足夠,個人配了千島醬和黑醋
另還有薄荷醬﹑橄欖油等!
羊仔扒及春雞的size都不大份
春雞只有1/4,烤得算香,但不是皮脆肉嫩那種
豬肉腸的肉汁豐富香濃
最欣賞是羊仔扒,羶香味十足!!稔滑易咬,不會韌!!
伴碟的薯仔配上忌廉,夠香滑!
同樣的size很小
龍蝦肉質爽口鮮甜
叫了七成熟的西冷也不會over-cooked
帶有肉汁~味道不錯!
甜品
甜品吧所擺放的多是細細件的蛋糕
還有啫喱糖
tiramisu很香咖啡味,所以吃完一round又一round

總的來說,食物味道尚算不錯
印象最深是羶香十足的羊扒!正!!
另要一讚是侍應服務熱切..
叉子掉到地上..也很快換上一把新的給我們啊~
2017-12-31
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$360 (Dinner)
Celebration
New Year's Eve
2017-12-24 2627 views
約左個朋友食飯依度叫得做Mr. Steak ,咁我緊係要食牛揀左牛柳配煎鵝肝牛柳揀了5成熟,但係切出黎3成熟都無,同埋好難切,血淋淋,淨係食左表面熟嗰啲。同埋啲牛肉無咩味道。鵝肝佢又煎到乾晒,過晒龍,嘥晒依個比較好食 田螺薯蓉!好彩都有樣好食!
約左個朋友食飯
依度叫得做Mr. Steak ,咁我緊係要食牛
揀左牛柳配煎鵝肝
鵝肝佢又煎到乾晒,過晒龍,嘥晒
牛柳配煎鵝肝

依個比較好食 田螺薯蓉!好彩都有樣好食!

2017-08-24
$310 (Dinner)
2017-11-23 3620 views
星期日晚八點幾去到呢間餐廳唔使等位,俾佢個半自助餐餐牌吸引左。佢個沙律同甜品係任食之後叫多個正餐咁樣。入去嗰陣唔知佢個沙律吧咁大,我同爸爸都叫咗份好大份嘅正餐。正餐我地叫咗個意大利飯伴帶子同精選烤肉盤(豬肋骨,香春雞,昆士蘭腸)。沙律吧啲嘢食多到食完都差不多飽。😲平時食開意大利飯都係白汁雜菌的,今次呢個蟹肉帶子意大利飯俾到驚喜我,因為佢係用茄醬煮的。蟹肉加上茄醬燴出十分鮮甜的味道,食左一啖就已經大讚👍🏻飯軟硬適中唔會好似生米咁要咬。反而得兩粒帶子係面好似太小。豬肋骨烤得太耐了,烤得很黑肉質很乾,好似用水煲完才烤咁,沒有肉味。雞都係一樣太乾。昆士蘭腸就煮得油了。食這碟烤肉盤,倒不如淨係食沙律吧。已經飽到根本無能力食甜品了。

2017-08-21 5112 views
素聞風評不錯就試試,豬肋骨很香,不會太硬,很有嚼勁,你可以感覺到肌肉紋理在口中轉,菠蘿則為酸味加添層次,至於配菜也很重要,他有一些已烤熟的素菜令口感更豐富,整體上值得一試。

2017-06-24 5470 views
難得星期六同媽咪一齊放假就約左喺沙田食lunchMr steak既半自助午餐都幾抵食,一於試下我叫左個南瓜忌廉日本帶子意大利飯,雖然唔算好大碟不過湯(是日餐湯南瓜湯)、沙律同甜品全部都任飲任食,所以一定夠飽,(燈汁都任飲架!)不過掛住食唔記得影相沙律選擇好多,醬都有四種,我就最鐘情千島醬同凱薩醬甜品有泡芙,和菒子,焦糖布甸等等…另外仲有西瓜媽咪叫左個鮮蝦蕃茄扁意粉,不過食左兩大碟沙律,主菜反而食唔晒
難得星期六同媽咪一齊放假
就約左喺沙田食lunch
Mr steak既半自助午餐都幾抵食,一於試下

我叫左個南瓜忌廉日本帶子意大利飯,雖然唔算好大碟

不過掛住食唔記得影相

沙律選擇好多,醬都有四種,我就最鐘情千島醬同凱薩醬

甜品有泡芙,和菒子,焦糖布甸等等…另外仲有西瓜

2017-06-24
$150 (Lunch)
2017-06-17 4414 views
週年記念,我倆都選在到牛扒先生,因為我們都閃有牛不喜之人!要食有牛味我扒其實睇價格大概都心裡有數,牛扒先生一向口碑都好,今次我地叫了set dinner, 由前菜到生品都有水準。前中 特級肉眼 及 跟麵包的鮮牛油 都有驚喜。環境食品都仁得一讚!

週年記念,我倆都選在到牛扒先生,因為我們都閃有牛不喜之人!
前中 特級肉眼 及 跟麵包的鮮牛油 都有驚喜。
環境食品都仁得一讚!
$400 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2017-06-09 4204 views
之前食過銅鑼灣嘅自助餐,對佢嘅印象唔錯,今次試下午餐半自助餐先坐底之後侍應即刻俾餐牌,好快就揀好食乜主菜之後就可以即刻出去食前菜同沙律……果日去到都1點有多, 已經開始咗一段時間, 所以去到自助BAR 合我胃口的選擇不多, 只隨便攞了沙律, 1-2件甜品及橙汁便算了 (有包餐飲都仲有橙汁任飲), 第一轉嘅timing 唔啱所以無映相, 但我未食完第一碟已見到出面又fill 咗不少嘅食物, 所以快快手又去攞第2轉, 終於有咗好多款式揀, 我鐘意食麻醬豆腐上面有木魚, 沙律菜的種類唔可以同自助餐比, 只有2-3款, 有醋, 有橄欖油, 千島醬...等等, 仲有幾款有配菜嘅沙律, 配螺絲粉, 蕃茄仔, 粟米...等等, 最後我仲攞咗碗雜菜湯, 蕃茄味好香, 入面唔多肉嘅就唔會肥啦.講真食完前菜沙律...等等都飽咗一半喇, 食2轉已經用在半個鐘以上, 但主菜仲未嚟嘅?  我諗餐廳係特登等個客食完前菜先上主菜, 但我隔離枱嘅2位女仕就等唔切, 要催咗2次先有主菜, 而我地就唔係趕時間, 所以等下都無所謂, 若果趕時間嘅朋友仔去食嘅時候, 我諗要落order 時同侍應講明先, 唔好白白浪費時間喇.

坐底之後侍應即刻俾餐牌,好快就揀好食乜主菜

主菜終於出場喇, 佢地有落咗D心思在擺碟上, 個碟仲大過個頭呀
, 呢個係"茄汁蔬菜有機意大利粉" $128.  睇相好似好少, 但其實係一般份量, 只係個碟太大啫.  蕃茄味濃, 有少少翠肉瓜一齊炒, 都不失口感.
另一個主菜係"黑椒英國豬柳扒伴幼露筍" $158, 個豬柳真係好嫩好滑, 仲有2大塊好抵食, 仲配仲少少嘅黑松露薯蓉好香好滑口, 雖然我好飽但都要食晒佢.
$160 (Lunch)
  • 黑椒英國豬柳扒伴幼露筍
2017-02-15 4953 views
二月十四日係個非常值得紀念既日子,因為當晚係我第一次食一鋸開會噴血既牛扒,又係第一次比人鋸到一頸血既一餐,縱是如此,只要女朋友仔開心,一切都值回票價。當晚約左女朋友六點,於是一早撲出去買定花,預早到左mr.steak 附近暱埋,見到女朋友一到就跟住佢尾,等佢一另轉面就突然出現,呢種驚喜比起佢係大遠處拎住紮花更突然送完花比女朋友就入坐。應該好彩我早訂位,拎到個位都唔錯,幾有情調,又唔會太嘈,可以好好傾下計一睇menu其實都冇咩好揀。先黎既頭盤有兩樣,三文魚沙律個賣相唔錯,雖然我唔太識分三文魚同魚籽新唔新鮮,但係至少入口冇怪味,咸咸地,唔錯。不過牛油果真係第一次食,可能係食唔慣既關係,唔太鐘意牛油果既味,但係整體上配搭黎講都算好味.另一個頭盤係蟹肉帶子讓大啡菇反而呢道菜只是普通,唔會話太難食或者好好味,個菇既味道比較淡,食唔出d 咩特別味道再黎就係個湯,黑松露野菌忌廉湯反而我覺得個湯幾掂,雖然未至於超正。因為聞得出黑松露味,食慾大曾,而且口感豐膩,不稀亦不稠,仲有d 黑松露粒。但係好似好多油係表面? 但真係幾掂之後到主菜,先講個安格斯肉眼扒先就個賣相面言,外皮應該可以鎖住肉汁,顏色圴衡,外
送完花比女朋友就入坐。

一睇menu
其實都冇咩好揀。

先黎既頭盤有兩樣,三文魚沙律
三文魚沙律

另一個頭盤係蟹肉帶子讓大啡菇
蟹肉帶子焗讓大咚菇

再黎就係個湯,黑松露野菌忌廉湯
黑松露野菌忌廉湯

之後到主菜,先講個安格斯肉眼扒
安格斯肉眼扒
先就個賣相面言,外皮應該可以鎖住肉汁,顏色圴衡,外表討好。btw,我同女朋友都唔係太鐘意食血淋淋既野,今次食七成熟,鋸開會見到血水就真係第一次。如圖所見,份量充足,本身女朋友仔擔心會餵唔飽佢,但係一上菜就安心哂
可惜,肉質都幾un,女朋友要咬好耐先吞得
而個骨髓唔知點食所以浪費左,rip.

另一道主菜係西冷扒加龍蝦
紐約西冷扒,芝士焗龍蝦
牛扒同岩岩講果塊其實真係差唔多,所以唔多講。但係要點名十星超級讚既係隻龍蝦,係超級鮮甜美味,雖然淨係女朋友食,但係我見到佢食得咁滿足,我內心都變得滿足起來,每當想起女朋友食呢隻龍蝦既表情,呢一餐完全值回票價。

最後甜品
甜品
賣相都唔太差既,不過應該可以更好?因為主落去只係心型。另外差在太凍,影響口感同埋較酸。

最後不得不讚既係侍應既態度極之好,幾乎都係即叫即應,絕不甩底,又幫我地慢慢影相,換下餐具,very nice. 今餐係同女朋友既第一個情人節,發覺有好多時候,只要我地個心係連埋一齊,拖緊雙手,無聲勝有聲。睇得出女朋友拎住札花行街好開心,今晚是最幸福最窩心的一夜,願彼此永記。
紐約西冷扒,芝士焗龍蝦
2016-11-04 6095 views
一行13人的午餐。。呢間餐廳有自助冷盆bar, 不過只可拎一次。。一個長bar枱,款式都多。唔計甜品位,大約有10款頭盆沙律。味道都唔錯,每款拎少少,都已經可以填滿個碟。。。主菜份量正常,全部跟餐包飲品。而且有四送一優惠。最貴的主菜,不過價錢同質量不成正比。明明叫7成,不過over咗。。個黑松露薯蓉係可取的。三文魚長通粉,啲三文魚好咸。同埋個粉有啲偏硬。。三文魚仲要食到有魚骨呢。。味精最好係個半扒啦,不過都係over-cook。羊唔算有羊味,另外配的薄荷醬就太甜了。每個餐加$48可配鵝肝或生蠔,個蠔都唔錯的,係愛爾蘭蠔。。不過忘記了影相。。個鵝肝好好味,香且入口即溶。係個蘋果伴碟甜咗少少。。。
一行13人的午餐。。

主菜份量正常,全部跟餐包飲品。而且有四送一優惠。

安格斯牛
三文魚長通粉
半扒

個鵝肝好好味,香且入口即溶。係個蘋果伴碟甜咗少少。。。
加$48的鵝肝
2016-11-04
$2525 (Lunch)
半扒
加$48的鵝肝
2016-08-28 5892 views
今晚想吃牛扒,去到沙田的directory搜尋有甚麼餐廳時,看見Mr. steak,心想主打牛扒的,應該不會差得去哪兒。滿懷著可以「鋸到靚扒」的心情去到餐廳,隔離餐廳就坐無虛席,但Mr Steak就人數不多,都有少少怕中伏的感受。首先試了小食與前菜甜甜的鬆餅炸魷魚,炸得挺脆,粉皮亦不覺得厚魷魚都夠厚肉主菜點了2 course set 的路易期安那蝦餅.海鮮蕃茄千層面 Louisiana Crab Cake . Tomato Seafood Lasagna從餐牌上可見蟹餅也算是主食,但只有一小塊不知道用煎還是炸的,表面似燒焦皮,外表有少少扣分,不過都算有嘗到蟹肉味...千層面有點乾身,蕃茄味也不出,我嘗到的是忌廉芝士千層面多於蕃茄海鮮面....亦有試了4 course set特級肉眼 Rib Eye Steak要了7成熟,但都接近8/9成熟肉眼扒不是嫩身,我覺得似普通一塊牛扒結果沒有滿足到我想吃牛扒的慾望有那麼一點點的失望

首先試了小食與前菜
甜甜的鬆餅
炸魷魚
炸魷魚,炸得挺脆,粉皮亦不覺得厚
魷魚都夠厚肉

Louisiana  Crab  Cakes.Tomato Seafood  Lasagna
從餐牌上可見蟹餅也算是主食,但只有一小塊

Double  R  Ranch  Prime  Rib  Eye  Steak
要了7成熟,但都接近8/9成熟
肉眼扒不是嫩身,我覺得似普通一塊牛扒

結果沒有滿足到我想吃牛扒的慾望
有那麼一點點的失望
2016-08-27
$310 (Dinner)
炸魷魚
Mr Steak Shatin 店一向是兩父子喜歡聚腳的地方,但是今次唔掂了,牛短排肉質超冧但是冇任何味道!-配菜差。一堆薯泥,感覺差透。兒子的波士頓龍蝦意大利飯,沒有在飯上開蝦殼但是飯內满是蝦殼,食慾大減,自助沙律吧,什麼都沒有丶refill 太慢丶長通粉太硬,像未煮熟,蕃茄片加一小片芝士,無味南瓜,認真大煞風景,再者今天全部東西冇味,餐湯又是南瓜湯亦是淡茂茂。失望的回去

2016-07-29 3347 views
Take your money, go downstairs to citysuper and spend probably less on piece of steak which you can probably cook better at home. Steak was flat in flavour and physical appearance. was hoping for nice thick cut of meat.Silverlining...Very friendly wait staff who quickly tried to find the answer to my without giving me a bull dung response by telling me she would ask the manager to tell me the difference between and Aberdeen steak and a Double R... I'm guessing they were new so they didn't know w

Silverlining...
Very friendly wait staff who quickly tried to find the answer to my without giving me a bull dung response by telling me she would ask the manager to tell me the difference between and Aberdeen steak and a Double R... I'm guessing they were new so they didn't know what the items on the menu were. Guess it's not part of their job description or I was the idiot and should have known the difference.
餐包鬆軟龍蝦湯,味道濃有龍蝦仔肉沙律(蝦好爽口)冷盤蟹腳好鮮甜龍蝦(多膏,雖然得半邊,但肉身厚)蜆(细隻,但清甜)冷盤有5款醬汁(薄荷汁比較出眾)意大利粉口感不錯(不會過軟身)味道清淡d(好香蒜味)牛扒厚切 身質鲜嫩(仍保留到牛扒,本身肉汁)龍蝦(多膏,肉厚鲜甜爽口)甜品清新熱情果酸酸的,平衡番芝士的濃味環境不錯,服務有禮,海鲜鮮甜,牛扒肉質嫩口
餐包鬆軟
龍蝦湯,味道濃
有龍蝦仔肉
沙律(蝦好爽口)
冷盤
蟹腳好鮮甜
龍蝦(多膏,雖然得半邊,但肉身厚
蜆(细隻,但清甜)
冷盤有5款醬汁(薄荷汁比較出眾
意大利粉
口感不錯(不會過軟身)
味道清淡d(好香蒜味)
牛扒
厚切
身質鲜嫩(仍保留到牛扒,本身肉汁)
龍蝦(多膏,肉厚
鲜甜爽口)
甜品清新
熱情果酸酸的,平衡番芝士的濃味
環境不錯,服務有禮,海鲜鮮甜,牛扒肉質嫩口
2016-03-01
Type of Meal
Dinner
2016-06-05 2694 views
同朋友去沙田shopping 做一日沙田友,行到無哂力,又忘記左用app 拎位,成件事真係灰爆。但奇蹟出現了,睇多幾間,mr steak有位!於是就衝去!四個人叫3個餐,有湯有沙律有扒有粉,有野飲。先黎係4粒scone,味道ok,但質地較硬。再黎上左個沙律,普普通通,無咩特別。我地有兩個湯,一個洋蔥,一個松露湯。兩個湯質地好水下,味道都係偏淡。三個main courses 分別係蟹肉餅千層面、燒雞拚BBQ骨同牛排。蟹肉餅煎得香脆蟹味濃,好食。但個千層面雖海鮮料多,但面地焗到溶爛,食到麵粉味,汁同芝士多d可能會好。至於燒雞肉嫩,但個骨有燒酒味,明顯用酒醃到過左龍。而作為專食牛排嘅專家,7成未到肉質已經偏un,肉味淡,汁亦淡,有些失望。總括而言,價錢比一般西餐貴d,但質素未有更好,勝在有位。返食指數3粒星 (最高5粒)。

四個人叫3個餐,有湯有沙律有扒有粉,有野飲。