2016-06-23
我地係2016-6-21 晚上7點 一行7人(Gee and Jan) 去到J-Point Cafe首先個餐牌花碌碌,睇左好耐都唔知點乜好。其實啲野唔吸算引,唔係好揀得落手。。食物上得有尐慢, 唔知係咪要營造慢活嘅感覺啦~ 但7點幾8點係肚餓嘅...擾攘一陣,叫完野食,再擾攘多陣 ,玩左一鋪uno+童年回憶釣魚機. 然後終於上湯啦! 第1, 呢碗湯,俾左個驚喜我,普通羅宋湯不過幾鮮甜,令到我覺得嘩~呢間餐廳應該唔錯咁。我諗個湯應該係成餐飯最好味,sor. 第2,係一個平平無期嘅沙律。同我上次去「糙米家」,料差唔多一樣,味都一樣,都係果隻「丘比沙拉芝蔴汁」做醬料。唔同嘅係,呢碗真係細碟到一個點。新鮮嘅食材配呢隻汁,無得輸,所以唔會難食,只係覺得唔值。跟住慢慢一碟碟上,全世界以為係 散叫嘅 - 3- 併盤。 完全無店員講呢碟併盤 ,原來仲要配一個茶漬飯 + 蕎麥麵黎食的。可能佢by default以為我地知。but 重點係出菜次序錯哂 == ,碟"併盤"好快就俾班餓鬼一人一件食哂。跟住第4樣出下面碟忌廉咖哩飯,第5樣"叫pizza嘅多士”,再黎, 第6終於 蕎麥麵 第7 茶漬飯。係真心O
跟住慢慢一碟碟上,全世界以為係 散叫嘅 - 3- 併盤。 完全無店員講呢碟併盤 ,原來仲要配一個茶漬飯 + 蕎麥麵黎食的。可能佢by default以為我地知。but 重點係出菜次序錯哂 == ,碟"併盤"好快就俾班餓鬼一人一件食哂。跟住第4樣出下面碟忌廉咖哩飯,第5樣"叫pizza嘅多士”,再黎, 第6終於 蕎麥麵 第7 茶漬飯。係真心O mouth了。
第5, 多士pizza , 又係無得輸系列,有芝士 有醬汁,有碎料 肉呀 等等,都唔會差得去邊。只係我個人(Jan)唔鐘意食千島醬only.
所以 茶漬飯 同蕎麥麵,已經淨麵同淨飯咁食。茶漬飯都叫個湯有少少咸,有少少味道。個飯食落都仲ok, 清清地咁。but 個蕎麥麵。。。 又係用芝蔴醬mixed.. 仲要啲麵桌完水 溝稀左個汁,搞到個汁偏酸,hmm.. 或者有肉嘅話,會口感好啲啲。
第8, 終於久候左勁耐嘅野飲,係乜乜乜咖啡 ,咖啡似用粉沖, 甜味亦太多,算過得去。
第9, gimmick 餐,除左個賣萌相,不予置評。
第10, 其實係我杯野飲,等左十萬年。好味嘅,巨豐提子乳酪飄雪。不過因為太遲黎,都飽左個人,飲唔哂咁大杯,同因為好飽肚嘅飲料,sor,飲唔落去。如果for 一整個下午,單叫呢杯都幾ok。哈
第11, 甜品,多士加雪糕,普通野,無咩特別。
第12, 食咗隻耳仔。。。 為咗唔好waste Only..
人均 $150
總結,
性價比 no good, 偏貴 唔多值呢個價。
-食唔哂,大家應該係填飽肚就算
-翻食指數 ,應該唔會再食
-建議負責人 ,啲野唔好分開咁多一碟碟上,寧願一碟mixed with ingredients ,都好過分幾碟,亂序地上菜,又無好好地講聲。當日, 一個人負責點,其他只顧食, 真係唔知個幾碟嘢本身 係一度菜。