2019-02-25
聽聞呢間餐廳唔錯已經好耐,今日係荃灣有野做就順便黎試下,黎到已經1點鬆啲,可能lunch peak time已過,唔太多人,坐底叫左2個餐,一個係肉眼加意粉,另一個係扒三文魚跟飯,其實6,70蚊一個套餐既期待都唔太高,但唔好太差就ok。我習慣食野前會抹一抹餐具,點知一拎起匙羹就發現佢有發過霉既痕迹,咁我叫左陣waitress,見佢地唔得閒,我就起身自己去換啦,點知個好「忙」既waitress,見我開櫃拎餐具就終於肯過黎問我做咩,話叫佢地幫手拎,好啦,叫你地又冇反應,自己去拎諗住唔洗煩到你地,你又又唔like,其實都好小事。咁我就食我份肉眼意粉,60蚊既肉眼果然不能有任何期待,唔會好食,但未去到差,不過都關個成本事,60蚊佢俾唔到太太塊或厚既牛扒,就好難控制到好好既火喉,唔韌唔乾哂已經ok ,但意粉就over cook,,煮得太「林」,我自己煮仲好過佢果下慘🤦♂️,最大鑊係個意粉份量好似下午茶咁,少得可憐,仲要有人話呢度既份量好多😮。到最後我地先點餐飲,點左杯Earl grey 同 Latte ,但足足等左差不多10分鐘,杯earl grey只係茶包加熱水沖完就搞掂,我見佢差不多10分鐘
到最後我地先點餐飲,點左杯Earl grey 同 Latte ,但足足等左差不多10分鐘,杯earl grey只係茶包加熱水沖完就搞掂,我見佢差不多10分鐘都未到先問,仲要話整緊......杯latte慢都仲情有可原,壓粉,打奶,拉花係要花少少時間,而你亦都可以話成間餐廳唔係得我地落order要餐飲,不過據當時現場淨底既客其實得返好少,我問完到杯茶到既期間,佢係出左幾杯用熱水沖就搞掂既茶,同一杯咖啡,咁個水吧係咪忙到要成十幾分鐘去搞果幾杯野呢?如果出黎既飲品係好要花好多工夫就冇辦法,但好明顯就唔係,咁到底果10幾分鐘,水吧搞緊咩呢?最後杯茶黎到仲有個插曲,詳情就睇相啦