同幾個好耐冇見嘅朋友想食德國菜,㨂咗呢間就腳嘅德國餐廳,估唔到唔止一個待應服務態度咁差,食物質素亦相當麻麻,搞到我哋幾個都唔係好開心咁走。1. 侍應非常勤奮未到7點已經行咗埋嚟講不下十次八點前happy hour,係咁催我哋落單。有朋友坐低五分鐘被佢哋催咗一次,傾一陣計唔夠五分鐘由同一個侍應再催多次。明明傾緊計,亦都有兩位已經叫咗酒同食物,都仲係咁催,好似唔叫飲品唔可以繼續傾計咁。頭一兩次問要飲咩都覺得仲ok,之後覺得實在太煩。2. 尷尬生日慶祝可能呢間餐廳好出名幫人慶祝生日我哋唔知啦,食食吓嘢突然有員工扭到音樂勁大聲,播「恭祝你福壽與天齊」!聲量係大到聽唔到同枱講咩。咁有一枱當然好high咁慶祝啦,仲有位女士掛住餐廳提供嘅大金牌寫住「生日我大晒」以港姐式姿態繞場再上台影相,真係好鄧佢哋高興,但係唔知頭唔知路實在投入唔到,亦覺得十分尷尬。(同時繼續播緊「恭祝你福壽與天齊」)以為播完歌影晒相就完啦,原來未係!突然間音樂又扭到最大,播不知明語言版「煞科」(原唱鄭秀文,但真係聽唔明歌緊咩語言)。原來另一台又有人生日,又有人掛住個「生日我大晒」嘅大金牌繞場及上台。播完成首歌,繼續係最大音量,播

1. 侍應非常勤奮

2. 尷尬生日慶祝

以為播完歌影晒相就完啦,原來未係!突然間音樂又扭到最大,播不知明語言版「煞科」(原唱鄭秀文,但真係聽唔明歌緊咩語言)。原來另一台又有人生日,又有人掛住個「生日我大晒」嘅大金牌繞場及上台。播完成首歌,繼續係最大音量,播下一位前度前奏,以為咁正播林家謙啦,原!來!係播尹光AI版!嘩!實在係太潮,好amazed一間德國餐廳咁創新。

去到呢個時候已經因為傾計多次被打斷好冇癮。其實好多餐廳都會為客慶祝生日,有時隔離枱生日吹蠟燭或者唱吓歌仔嗰啲都覺得好有氣氛好開心,但播埋啲咁樣嘅歌,聲量咁大,仲要啲壽星掛住個牌繞場一周又上台影相,覺得有小小騎劫咗其他客人餐飯。

3. 食物質素麻麻
隻豬手啲肉腥嘅喂。酸菜得個死酸,整體食得落肚但唔好味。

4. 侍應好趕住做所有嘢
除咗上面提到係咁催落飲品,員工亦都好積極要收碟同杯,嘢未食晒就收,講咗想擺多一陣,碟嘢都未郁過又有人嚟收碟。而且唔止一位員工態度亦十分不友善,同佢哋講覺得收得有啲急,會串返話「咁啲嘢飲晒丫嘛,飲晒就要收架啦!」但係未飲晒架喎。

總之,如果嗰晚好趕時間要走,或者好想生日嘅時候令其他人尷尬,或者想試吓唔好食嘅德國菜,或者想被侍應串下,呢間餐都滿足到所有要求架🫶🏻