2011-03-23
聽聞此店的任食放題非常難訂位, 朋友早於1月至電, 要等足兩個月先有位, 以為真係咁正, 點知.........終於等到今晚喇, 坐低先睇吓菜單, 講真, 選擇並唔算多, 不過我相信"貴精不貴多"的道理, 所以都可以接受。第一round, 因未齊人, 只叫咗刺身同海膽手卷, 刺身包括帶子、甜蝦、希靈魚同赤貝; 海膽乃係呢度的回本食物之一, 材料算新鮮,紫菜都脆, 不過不失啦。朋友到齊, 再試其他菜式, 包括:~ 鵝肝 ~ 又一回本之作, 唔算油膩, 不過都冇可能食得多因會"漏"~ 天婦羅蝦 ~ 蝦唔大隻, 又唔係好脆~ 軟殼蟹天婦羅 ~ 冇食, 個樣亦唔吸引~ 炸蠔 ~ 蠔OK, 個脆槳唔OK~ 燒海蝦 ~ 味道可以, 蝦肉都有D彈性~ 燒雞軟骨 ~ 七味粉重手咗, 朋友話辣, 我覺得可以, 但比較油~ 燒雞翼 ~ 恐怕佢地之前搶咗好多鹽, 所以比得好慷慨 ~ 燒番薯 ~ 日本貨, 再加牛油烤, 好味~ 燒粟米 ~ 冇食, 唔知道味道~ 燒羊架 ~ 個人喜歡食羊, 呢羊架好晽同唔膻, 讚! ~ 煎銀雪魚 ~ 正, 後尾再有ENCORE~ 簿煎牛肉 ~ 裡面包咗蒜蓉同蔥, 好野味, 但
第一round, 因未齊人, 只叫咗刺身同海膽手卷, 刺身包括帶子、甜蝦、希靈魚同赤貝; 海膽乃係呢度的回本食物之一, 材料算新鮮,紫菜都脆, 不過不失啦。 朋友到齊, 再試其他菜式, 包括:
~ 天婦羅蝦 ~ 蝦唔大隻, 又唔係好脆
~ 軟殼蟹天婦羅 ~ 冇食, 個樣亦唔吸引
~ 炸蠔 ~ 蠔OK, 個脆槳唔OK
~ 燒海蝦 ~ 味道可以, 蝦肉都有D彈性
~ 燒雞翼 ~ 恐怕佢地之前搶咗好多鹽, 所以比得好慷慨
~ 燒番薯 ~ 日本貨, 再加牛油烤, 好味
~ 燒粟米 ~ 冇食, 唔知道味道
~ 燒羊架 ~ 個人喜歡食羊, 呢羊架好晽同唔膻, 讚!
~ 煎銀雪魚 ~ 正, 後尾再有ENCORE
~ 簿煎牛肉 ~ 裡面包咗蒜蓉同蔥, 好野味, 但個人覺得味道太濃
~ 煎牛柳粒 ~ 冇特別, 就係普通牛柳味
~ 煎帶子 ~ 一般貨式, 一般味道
~ 芝士軟殼蟹卷 ~ 元X壽司好食D
~ 茶碗蒸 ~ 冇食, 朋友話OK滑
~ 野菜鍋 ~ 蕃茄湯低, 味道唔錯, 用嚟清清D油膩幾好
~ 味噌汁 ~ 就係一碗味噌汁
另每位送一客汁煮鮑魚、薯蓉焗海螺、牡丹蝦, 3選1, 我地4個人, 所以都試晒,
~ 汁煮鮑魚, SIZE比5蚊大D, 朋友一啖就食咗,話好好味喎!
~ 薯蓉焗海螺, 薯蓉同海螺的比例係3比1, 海螺幾晽, 係少D囉
~ 牡丹蝦好大隻, 雖然我冇食, 但睇落都唔錯
最後送雪榚一球, 大路品牌。順帶一提, 這裡不包飲品, 杯茶我覺得似普洱, 真係唔得。
整體而言, 其實呢度唔係太差, 之不過係唔值3XX同等2 個月囉。