2017-11-17
"飲茶” 已經係朗豪坊開埋分店,有時去旺角都唔知食咩好,太多選擇花多眼亂,去到foodcourt果邊見到”飲茶”不坊行去試下。呢間餐廳可以影相呃下like之餘,點心同食物都做得幾好,幾個朋友去食價錢都幾合理,又食到好野。坐底既時候會問你飲咩茶,佢地有紅茶、白茶仲有另一款唔記得係咩,我地簡左菊花茶,鐘意佢味道清新。餐廳環境不錯,有唔少繪畫塗鴉係牆上,將飲茶依件事年輕化左,而且都坐得幾舒服。食物方面,推介大家食小食拼盤,可以簡2款小食加1款例牌,價錢都係$109,價錢中等之餘又試到3款食物。例牌大多數係雞,有口水雞、沙薑雞等等,好似仲有豬手簡。因為同朋友都人多,所以一次叫左2個小食併盤。小食併盤 $109 2款小吃 加1款例牌小食方面,叫左橙棍冬瓜、皮蛋豆腐、呷醋木耳同川醬皮蛋。唔建議食橙棍冬瓜,個賣相係幾靚既,橙既味道都好清新,但唔知點解食落有小小苦既味道,覺得怪怪地,估計有機會係製作食物時橙皮既問題。呷醋木耳就不過不失,酸酸甜甜,同平時食既水準差不多。川醬皮蛋既味道相對濃烈,好夠味道但又唔會過辣,而且枝蛋個蛋心熟既程度岩岩好。另外皮蛋豆腐既皮蛋份量略嫌太少,仲要好碎好碎,豆腐併埋麻醬味
因為同朋友都人多,所以一次叫左2個小食併盤。
小食併盤 $109
2款小吃 加1款例牌
小食方面,叫左橙棍冬瓜、皮蛋豆腐、呷醋木耳同川醬皮蛋。 唔建議食橙棍冬瓜,個賣相係幾靚既,橙既味道都好清新,但唔知點解食落有小小苦既味道,覺得怪怪地,估計有機會係製作食物時橙皮既問題。呷醋木耳就不過不失,酸酸甜甜,同平時食既水準差不多。
例牌方面食咗醉雞同埋口水雞,個人就覺得醉雞味道比較好,酒既味道剛剛好,順帶一提依款係凍食黎既。而口水雞就反而無咁好食,啲辣味有小小過於表面。
松露炆伊 $109
另外叫左個松露蚊伊面,一邊呢有啲菇同松露,同埋又加左青豆,我個人不太喜歡食青豆,但覺得佢個伊面嘅味道幾好食,將西式嘅松露混合埋係中式伊面到原來都係幾唔錯。
睇住流奶 $59
一籠八戒 $59
呢兩款都係包點類嘅點心來,一款係流沙奶黃包,一款係叉燒包。個人呢就比較鍾意食流沙奶黃包,佢嘅流沙都做得幾出色唔會太過熱,而且呢佢入邊流沙嘅份量啱啱好,而且兩款包點嘅圖案公仔都做得好精緻非常適合影相🙆🏻🙆🏻
椒鹽豆腐 $69
依個豆腐都係我推薦既,比想像中好食😆外面皮薄但好脆,有大排檔水準,不坊一試