2021-12-19
好耐冇去土瓜灣,帶埋爸媽去搵一d中式食物吃,無意中發現依間店—聯兄燒臘粥麵飯店,見餐牌都幾吸引,於是就入去試下啦。我地分別叫了油雞鴨飯、燒鵝飯、叉燒瀨同埋雲吞麵。雖然價錢不是最便宜,但食物質素確係物超所值。我地另外仲叫咗例湯,真係好幸運叫了!真係非常之好飲!首先,例湯方面,是一碗乾菜豬肺湯,真是一丁點味精也沒有落,真材實料,仲要大大嚿豬肺喺每一碗湯入邊!$8一碗,仲要係大大碗!真係想像不到!而燒鵝飯同油雞鴨飯,雖然飯不是很多(對於男生來說)但是用貴米(金鳳米)來製作,質素亦很好吃!而且當我爸爸唔夠飯時,更可免費添飯,完全沒有收費呢!而油雞、燒鵝同埋鴨都係非常好味!十分有質素,肉質唔會太乾,嫩滑!至於叉燒奶就一般,不過十分足料。而雲吞麵方面,餡料十足,是自家製包的,完全沒有鹼水味!