2019-02-18
今日同老婆結婚紀念,梗係要帶佢食好嘢!千揀萬揀終於比我揀到一間,又可以正整地又好味又抵食嘅廚師發板!老婆好鍾意!推介!老闆就係呢度嘅大廚,話明食廚師發板,呢度嘅日本老闆都會係揀當日最新鮮嘅食材俾我哋食,亦都係即是先知道食乜嘢!己有神秘感有新鮮!佢都有兩個餐選擇,一個係大約千$2,我夠揀咗最貴嘅千$5一位嘅!結婚周年紀念梗係要食好啲啦!前菜:八爪魚仔,漿料師傅自己親自炮製,好味茶蒸碗:好滑好香蛋味!呢個好推介!之後就會嚟六款刺身,每份刺身都有兩塊,厚切,直情係非常新鮮!安康魚肝:平時好少會叫嚟食,估唔到咁好味,好香,一啲都唔鯹,食完仲想食好開胃嘅感覺!春魚:有少少魚味,肉質好爽,清甜深海池魚:師傅話今朝由東京直送到,魚味的確係濃的一點,非常鮮甜赤魚吞拿:好有心思地加咗啲金箔上去,當堂勁貴左,這個味道更加突出!池魚:這個都係有金箔在面,雖然冇味,但係好靚,魚味亦都非常新鮮鮮甜北海道牡丹蝦:成隻手掌咁大隻,睇住佢即劏,真係睇見都想食,非常非常之新鮮,好甜好爽,呢個又係好正!之後就會食六款壽司!壽司飯口感同份量都不錯,屬於好正宗嘅一種!螄魚:呢種魚我又係好少食,魚味都比較重櫻花鯛魚加魚肝:呢個
前菜:八爪魚仔,漿料師傅自己親自炮製,好味
茶蒸碗:好滑好香蛋味!呢個好推介!
春魚:有少少魚味,肉質好爽,清甜
螄魚:呢種魚我又係好少食,魚味都比較重
櫻花鯛魚加魚肝:呢個直情之前都冇食過,師傅話唔係好多地方有得食,亦都一啲都唔平,咁啱我哋今日就可以食到好好彩!不過真係咁多條魚裏面最好味嘅一種!
深海池魚腩:腩位的確比之前食嘅刺身更加好味,脂肪比例均勻,魚味更加濃
廣島蠔:平時食呢個都係炸嘢多,咁樣食壽司真係第一次,配埋有醋味嘅飯,蠔味更加突出,好難形容果種鮮味,真係比新鮮嘅生蠔更加鮮甜!
赤貝:食赤背最驚雪藏未腥味太重,當然呢度一啲都唔會啦!仲係好爽添
吞拿魚:食完咁多隻魚食返吞拿魚,真係覺得白肉魚非常之好食,不過當然吞拿魚亦都不錯
海膽杯:一上菜真係華華聲,又靚有豐富,仲要見到咁多海膽,好食到震!非常滿足
手卷:師傅會叫我地伸出手喺我哋手裏邊捲起手卷,仲要一啖食落去,好專業地教我地點樣去食,果然有廚師嘅執着同心思
最後上嘅就係湯同埋甜品!
湯用蝦同魚煲出嚟,吸收晒所有嘅精華,好濃好香!
最後嘅甜品亦都唔失禮,豆腐雪糕!
整體呢一餐真係覺得物超所值,可以食到日本廚師嘅執着同心思,可以食到佢帶比我哋嘅鮮味,我同老婆都超級滿意