(Non-member)
2008-02-24 22 views
本來去開尖沙咀食飯,如女友想食小菜都會去妹記,但聽朋友讚好食又抵食,亦講到平時排長龍嘅銅鑼灣住家菜,原來響尖東都有,未食過,所以便去試試。去到九點左右,無乜人,連位都唔使等。同女友兩個人不算食得太多,叫了一個鮑魚雞粒竹筒飯,梅菜蒸肉餅同埋欖菜肉鬆四季豆,我自己再要多一碗例湯。先來例湯,係赤小豆粉葛煲豬𦟌,同佢地所標榜一樣不含味精,一小碗十五蚊都可同女友共享,唔錯!四季豆比較油咗少少,但送飯一流,算係小弟最愛;梅菜蒸肉餅不會蒸得太乾,略嫌薄咗啲,同埋如果多少少豉油就好喇!至於竹筒飯都幾好味,啲雞肉幾大粒,而且有飯香。飯後侍應送上兩碗五花茶,清清地不太甜,比涼茶舖嘅五花茶,佢無咁濃藥材味。總括來講環境企理,食物又唔錯,確係一個幾理想嘅飯局好地方,尤其適合兩口子去食,若然一大班麻甩佬又恐怕細碟得滯,會去番妹記。不過順帶一提,門口係有個牌寫上是日晚餐,最好坐低後再問問侍應,因為佢地只會遞上散叫餐牌,又唔會提你有晚餐。最後到離開時女友同我講:「咦!點解唔記得叫晚餐?抵好多喎!」