2022-08-14 791 views
葵涌附近多數都係舊區同埋工廈,最遠我都淨係去過KCC度食。好次專登去KC100睇攝影展覽,睇到攰嘅時侯就見到旁邊有間cafe,於是就坐低休息下。餐廳最近都係走下午茶路線,所以係冇lunch menu。餐廳設計主要走文青路線,白色同埋透光度十足。最令我印象深刻嘅係餐廳有傳統通花鐵閘裝飾,係五十年代嘅香港好流行,估唔到係cafe到都見到。本來係想去食佢地意粉同雪糕曲奇三文治但原來佢已經係下午茶menu主食日式叉燒豬骨湯烏冬 $68豬骨湯呈奶白色,味道都算濃郁。烏冬食落都幾彈牙,唔會太淋太硬,加上兩塊日式叉燒,叉燒都幻好味,十分惹味,整體都唔會係淡。咸牛肉炒蛋多士 $68份量都想象中大,多士上面放滿咸牛肉炒蛋,咸牛肉嘅咸香味同炒蛋都幾夾,多士又經過烘烤,值得推介。餐蛋麵 $68餐蛋麵嘅精髓一定係公仔面嘅烹調時間,如果煮得太耐面身就會好淋。佢地煮得啱啱好,面身彈牙。上面嘅炒蛋係流心蛋加上香煎嘅午餐肉,相當唔錯。玫瑰鮮奶咖啡 $38玫瑰味都幾皇,上面放滿玫瑰花瓣同埋拉花都整得幾靚。紅豆鮮奶抹茶 $42玻璃杯身寫坐辦館兩個字,加上深綠色嘅抹茶、白色嘅鮮奶同埋紅色嘅紅豆,影相都幾靚。唔會太甜整體來講

主食
日式叉燒豬骨湯烏冬 $68

咸牛肉炒蛋多士 $68

餐蛋麵 $68

玫瑰鮮奶咖啡 $38
玫瑰味都幾皇,上面放滿玫瑰花瓣同埋拉花都整得幾靚。

紅豆鮮奶抹茶 $42
玻璃杯身寫坐辦館兩個字,加上深綠色嘅抹茶、白色嘅鮮奶同埋紅色嘅紅豆,影相都幾靚。唔會太甜整體來講奶味比較重,但加上紅豆就啱啱好

是日精選蛋糕 $58
今日嘅daily dessert係栗子蛋糕。最外層係一條條栗子蓉,中間嘅係忌廉,最下面係蛋糕整體黎講栗子味濃又會太甜。

整體來說都幾好,我鍾意佢有種好休閒嘅感覺,望出去又見d樹,真係可以坐好耐
  • 日式叉燒豬骨湯烏冬