狂OT過後既一個星期五, 一放食過痛快。係萬無目中之下去左朗豪坊Food Court 睇下有乜好野食,見到一間都幾多人排隊既食店-Pepper Lunch。鋪面兩旁有兩部LCD 電視介紹食法,原來係由生肉(有霜降牛肉、雞肉等)放係塊鐵板度,自己去加醬汁去撈,熟既程度自行控制。再望下menu, 最平既黑椒牛肉飯連Drink 都只不過係$38, 又唔貴喎。我去排隊買返一份來食,係counter 旁邊有個位置放左幾支醬汁俾食客自由揀, 本來餐到時牛肉仲係生既, 不過因為Food Court 勁多人, 當日得我一個人, 我捧住份餐週圍搵位搵左一段時間先坐底,所以D牛肉都熟左大半。份量唔算好大份,一個人食岩岩好。為左唔另d 油彈到周身都係, 份鐵板四周用紙條圍住。牛肉切得好薄, 好香好入味。 加上d 飯加蔥花粟米連同自選醬汁(我揀左蜜糖+香蒜汁) 跟從電視介紹既方法撈,更帶出鮮甜, Yummy 。而且食完成份餐後都唔感到太油膩, 好難得。我見到坐我隔來既人係叫左份厚燒牛肉,賣相好掂,脂肪方佈平均,真係有d 似電視旅遊節目介紹既和牛般。見到現場Food court 差唔多位左有一半人都係幫襯呢間
狂OT過後既一個星期五, 一放食過痛快
先坐底,所以D牛肉都熟左大半。份量唔算好大份
,一個人食岩岩好。
。而且食完成份餐後都唔感到太油膩, 好難得。我見到坐我隔來既人係叫左份厚燒牛肉,賣相好掂,脂肪方佈平均,真係有d 似電視旅遊節目介紹既和牛般。見到現場Food court 差唔多位左有一半人都係幫襯呢間食店(其實附近仲有4, 5間其他食店)。等我下一都約埋friend 去食下厚燒牛肉先(都係~$8x)。
黑椒牛肉飯+Drink($38)
黑椒牛肉飯
自選醬汁(有蜜糖汁、香蒜汁 & 辣汁)
2009-08-07
$38 (Dinner)
黑椒牛肉飯+Drink($38)
黑椒牛肉飯