2021-08-04
今日下午約了一位好友於附近晚餐,好友偏好西餐,所以去咗將軍澳中心,很快便決定試試一間新開西班牙餐廳El Barrio 。餐廳格局四正,簡約時尚,我自己都覺得幾有西班牙feel ! 曾經去過好多次西班牙, 呢間餐廳入到去嘅時候不會予人一份拘謹的感覺。頭盤小吃Tapas首推西班牙風乾火腿,風乾火腿是味濃之物,配上一杯含果香的氣酒 Sangria, 剛好用來平衡一下口腔中餘下的膩感。蛋餅都幾有西班牙風味!但係真係要挑剔底下,我個人覺得蛋餅味道濃郁!因為比較喜愛淡味!接下來是主菜時間,烤焗乳豬是西班牙菜的名物,當然不會錯過。廚師煮法用烤焗以保肉嫩多汁,繼而挑選最細嫩部份!再放回燒脆了的豬皮,十分美味可口。更另人驚喜的是配上的醬汁,味道濃郁細緻,伴上乳豬吃收畫龍點睛之效。最有驚喜係南瓜伴菜,老實堅係好食!睇得出廚師係用心去做呢一道菜西班牙海鮮飯!海鮮新鮮,飯味濃郁!總括都幾滿意
西班牙海鮮飯!海鮮新鮮,飯味濃郁!總括都幾滿意