2021-12-21
上星期日晚在這吃晚餐!這店埋單是取單在門外結賬!門外大約有七至八人在排隊等候埋單!當時看到一位阿叔與收銀姐姐在爭拗!這阿叔亦是我的鄰居!當爭拗其間見到這個收銀態度很惡!很惡氣地指住阿叔叫他自己用手機!還鬧阿叔又乜又乜???題外話這女收銀員一向以來我成公司都覺得她態度不好!但公司在樓上所以久不久都光顧!不久在商場遇上這位阿叔!在好奇心下查詢這位阿叔剛剛在潮館爭拗甚麼!阿叔就將成件事講出來....第一件事原來他用這裡餐飲卷!他有$50及$20想用但收銀員說只可用其中一款用$50就不能用$20!還叫阿叔在餐飲優惠券按照指示做...當時見到阿叔可能因為年老關係!看著部機跟收銀員指示按確定!阿叔同我講又被收銀員鬧為何按得咁快!話佢連按兩次確定!佢話都唔知點解?又可能自己細力,按確定之後好時間以為部機無反應,所以大力確認!當時收銀員係咁嘈阿叔話佢未抄號碼!阿叔話未按機前佢完全沒有講整個過程要比佢抄號碼!如果要比部機你睇及抄號碼要咁多步驟點解收銀自己唔去按呢!阿叔話比錢,收銀員唔肯,話潮館已經被人入了$100元入去潮館account!要阿叔去商場counter揾番號碼先可以走!阿叔話你咪當有人在另外
這店埋單是取單在門外結賬!
門外大約有七至八人在排隊等候埋單!
當時看到一位阿叔與收銀姐姐在爭拗!
這阿叔亦是我的鄰居!
當爭拗其間見到這個收銀態度很惡!
很惡氣地指住阿叔叫他自己用手機!
還鬧阿叔又乜又乜???
題外話這女收銀員一向以來我成公司都覺得她態度不好!
但公司在樓上所以久不久都光顧!
不久在商場遇上這位阿叔!
在好奇心下查詢這位阿叔剛剛在潮館爭拗甚麼!
阿叔就將成件事講出來....
第一件事原來他用這裡餐飲卷!
他有$50及$20想用
但收銀員說只可用其中一款用$50就不能用$20!
還叫阿叔在餐飲優惠券按照指示做...
當時見到阿叔可能因為年老關係!
看著部機跟收銀員指示按確定!
阿叔同我講又被收銀員鬧為何按得咁快!
話佢連按兩次確定!
佢話都唔知點解?
當時收銀員係咁嘈阿叔話佢未抄號碼!
阿叔話未按機前佢完全沒有講整個過程要比佢抄號碼!
如果要比部機你睇及抄號碼要咁多步驟點解收銀自己唔去按呢!
要阿叔去商場counter揾番號碼先可以走!
阿叔話你咪當有人在另外食肆用這些卷
輸入錯去了你間店咪得囉!我補充解釋本人亦有此商場這電子餐飲卷
是平時在商場消費換的!
有$20及$50兩種列明可同一時間使用!
使用方法就在畫表按入出現兩行格仔!
一行是輸入銀碼!
第二行輸入店號碼!
商場將號碼由1000開始!
如有四十間食肆!
即係由1001至1040!
例如潮館號碼是1030
你賬單消費1000
咁就輸入$1000
再輸入1030
按確定!當按確定後信速地閃一閃約0.00001秒就跳到板面寫是否確定使用!
理解到以阿叔這年紀對手機程式又不理解!
按錯了這收銀除了黑口黑面外!
不覺得自己毫無責任!
目測另外在他左面亦有位女職員幫收銀員出聲話比足錢亦要阿叔一定要比番號碼
當時我聽到都好氣頂!
阿叔話已經多次類似咁情況發生爭拗!
今天我幫我鄰居寫出上個星期日所發生的事照事實說出!
為何經常有爭拗這裡負責人沒有跟進原因!
定係隱瞞真相唔比集團領導人知呢!