2022-07-05 507 views
由於係油麻地上堂, 見重有半個鐘先夠時間, 於是求求其其入間餐廳快快醫肚.見到旁邊最近有間香港仔明記, 段估整個牛腩河都唔會太耐掛, 於是快快趣沖入去,叫碗牛腩雲吞米加碟油菜算數.....當然, 米粉多蔥唔該!首先講吓環境先, 第一次嚟幫襯, 餐廳新淨光猛, 原本冷氣足夠, 點知有件00后話凍, 叫老闆娘熄冷氣! 吓! 出面成30度㗎! 心裡面爆哂粗口!好彩米粉極速上枱, 先試試湯底先!淡嘅?再先多啖!都係淡喎!所以米粉都顯得淡然無味!如果唔係趕時間, 會要求加豬手汁, 重要多汁!牛腩口感偏硬比較柴口, 雖然入味, 但唔係冧身煮法, 唔夾自己口味.同樣地雲吞內裡蝦肉都比較結實.介蘭入口較爽口, 但我中意冧身.最後結論係..... 唔可以話唔好食, 只係唔夾自己口味, 有機會的話會試試其他可能無咁大失望.

當然, 米粉多蔥唔該!

好彩米粉極速上枱, 先試試湯底先!

淡嘅?

再先多啖!

都係淡喎!

所以米粉都顯得淡然無味!

如果唔係趕時間, 會要求加豬手汁, 重要多汁!

同樣地雲吞內裡蝦肉都比較結實.

介蘭入口較爽口, 但我中意冧身.

牛腩零雲吞米粉

油菜介蘭